2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új eljárással készítenek bioüzemanyagot a Dunai Finomítóban

A Mol új technológiája szerint nem utólag keverik a megvásárolt bioetanolt vagy biodízelt a dízel üzemanyagba, hanem a gyártás során saját maguk dolgozzák fel a bioalapanyagot a fosszilis alapanyaggal együtt.

Az új bioalapanyag-feldolgozó eljárás során növényolajat, használt sütőolajat és állati zsiradékot is hasznosíthatnak.

Az így gyártott gázolaj részben megújuló lesz, miközben minősége nem változik a kőolajalapú dízelhez képest.

Így lehetőség nyílik további biodízelkomponens bekeverésére a dízelszabványban meghatározott maximális térfogatszázalékig – fejtette ki a Mol MTI-hez eljuttatott közleményében Szabó Gabriel, a Mol-csoport feldolgozás és kereskedelem üzletágának ügyvezető igazgatója.

A Pannon Egyetem kutatási eredményeit alapul véve a Mol 2012-ben kezdte meg a fejlesztést. Először meghatározták a feldolgozható alapanyagok típusait és minőségi elvárásait, majd 2018-tól az új bioalapanyagok fogadásához, tárolásához és feldolgozásához szükséges infrastruktúrát alakították ki. A próbaüzem 2020 márciusában kezdődött.

A Mol Dunai Finomítója Százhalombattán Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az új eljárás évente 200 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, de az a cél, hogy a jövőben fokozatosan növeljék a hulladék- és melléktermék-típusú alapanyagok körét, tovább csökkentve ezzel üzemanyagok szén-dioxid-lábnyomát, és hozzájárulva a körforgásos gazdasághoz. A következő öt évben 1 milliárd dollárt költenek alacsony kibocsátású és fenntartható projektekre, hogy 2050-re közelebb kerüljön a vállalat a nettó zéró emissziós célhoz – hangsúlyozta a Mol.

Neked ajánljuk
25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam