2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hajók, amelyek motor nélkül repülnek a víz felett

Az 1851-től többé-kevésbé folyamatosan megrendezett Amerika-kupa nem pusztán a világ egyik legnagyobb tradíciókkal bíró sportversenye, hanem „fegyverkezési verseny is” – ahogy a telex.hu cikke fogalmaz.

A patinás vitorlásverseny „sokkal inkább az innováció, a mérnöki tudományok és a dizájn versenye, mintsem klasszikus regatta, ahol csak a vitorlázótudás számít”

teszi hozzá a lap. A folytonos újításokra fókuszáló erőpróbának csaknem minden új évadára új hajóosztályt választanak, az idén a futurisztikus külsejű, 75 láb hosszú, több mint 50 csomós maximális sebességre képes, tőkesúly nélküli, T-uszonyokban végződő uszonykarokkal és kétrétegű vitorlával ellátott AC75-ös vitorlások kerültek sorra.

A 36. Amerika-kupa első futamának legjobb pillanatait sűríti ez a videó Videó: America's Cup/YouTube

Ezek a hajók már nem is a vízen siklanak, hanem szó szerint a víz felett suhannak, csaknem 100 km/h sebességgel, motor nélkül.

A technikai specifikációk iránt érdeklődők ebből a videóból sok mindent megtudhatnak:

Forradalmi mérnöki és vitorlázástechnikai megoldások adnak szó szerint szárnyakat az AC75-ösöknek Videó: Prada/YouTube

A 36. Amerika-kupát idén március 6. és március 17. között tartották meg az aucklandi Waitematā Harbourben. 

A futamok a YouTube-on visszanézhetők.

(A cikkhez felhasznált fotó: pillanatkép az Auckland nagy tengeri kikötőjében, a Waitematā Harbourben megrendezett 36. Amerika-kupa kilencedik futamáról, 2021. március 16-áról. Forrása: Steve Todd/shutterstock.com)  

Neked ajánljuk
Csapvízzel a mikroműanyagok ellen Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Egyre csökken a raliautók környezeti „keréknyoma” Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam