2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hidrogénes vasúti kísérleti projekt indul Kaliforniában

Egy kaliforniai, magántulajdonban lévő vasúti társaság fejlesztési és technológiai partnereivel együttműködve kísérleti jelleggel hidrogénüzemű mozdonyt fejleszt, hogy alaposan megvizsgálhassa, hogyan tudna működni a hidrogénmeghajtás a vasúti rendszerben.

A kaliforniai energiaügyi bizottság (California Energy Commission, CEC) csaknem 4 millió dollár támogatást ítélt meg a Sierra Northern Railway (Sera) társaság számára

arra a kísérleti projektre, melyben a hidrogén-üzemanyagcellás tolatómozdonyok tervezését és rendszerbe integrálását ígérik elvégezni

– írta meg a Rail Journal beszámolója alapján a napi.hu. A magántulajdonú vasúti társaság szállítmányozással foglalkozik, de hidrogénüzeme is van.

A hidrogén-üzemanyagcellás meghajtás visszaszorítaná a vasút üvegházhatású gázkibocsátását Fotó: shutterstock.com

A Sera terve egyszerű tehát, hidrogén-üzemanyagcellás meghajtású mozdonyt fejlesztenek, az így kapott zéró emissziós mozdonyt tesztelik magában is, rendszerbe kötve is. A kísérleti mozdony egy Tier 0 dízel tolatómozdonyt fog lecserélni a társaság egyik rövidebb, 120 kilométeres vonalán.

Ha minden jól alakul, mozdonyonként évente 50 ezer gallon, azaz 190 ezer liter dízel üzemanyagot spórolhatnak majd meg, emellett a vállalat, illetve később a teljes vasút károsanyag-kibocsátását is minimalizálhatják.

A társaság honlapján részletesen meg lehet ismerkedni a projekttel.

A hidrogén és a vasút nem idegenek egymás számára Európában sem, Németországban a Siemens és a Deutsche Bahn tavaly ősszel jelentette be, hogy több mint 370 mérföldes hatótávolságú hidrogénüzemű személyszállító vonatok tesztelésébe kezd – fűzte hozzá a napi.hu.

Neked ajánljuk
Itt a csúcsmodell kishaszonjármű a Peugeot-tól Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma Mihez kezdenél, ha a tiéd lehetne egy hétre egy új Volkswagen ID.3? Műanyaghulladékból mennyei desszertek?! Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam