2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Autógyártás: 2030-ra várhatók az első teljesen klímasemleges modellek?

A Volvo leányvállalatánál, a villanyautókat gyártó Polestarnál tervben van a teljes életciklusra vetítve kibocsátásmentes modellek bevezetése 2030-ig. Hiába elektromosak ugyanis az autóik, gyártás közben a cég ettől még rendesen eregeti a szén-dioxidot, a Polestar 2 karbonlábnyoma például 26 tonna.

Enélkül elbukunk

A teljes életútra vizsgált emissziómentességhez arra van szükség, hogy az autóba kerülő összes alkatrész zéró kibocsátással készüljön. Ez hatalmas kihívás, és jelenleg nincsenek is rá kész megoldások – idézi a raketa.hu a Polestar fenntarthatóságért felelős vezetője, Fredrika Klarén gondolatait a Fast Company cikke alapján. 

„Ha az autóipar nem tud előállni 2030-ra egy klímasemleges modellel, akkor keservesen elbuktunk” – szögezi le Klarén, hangsúlyozva, hogy hinniük kell a fosszilis tüzelőanyagok nélküli autógyártásban.

A Polestar fenntarthatóságért felelős vezetője, Fredrika Klarén Fotó: Polestar

A zéróemissziós paradoxon

A világ autógyártói sorra jelentik be nettó zéróemissziós céljaikat. Vigyázat, a nettó itt annyit jelent: az autók gyártása továbbra is rengeteg káros anyag kibocsátásával fog járni, csak a közlekedés lesz karbonmentes.

A nettó zérót pedig
karbon-ellentételezéssel érik el a gyártók. Például fákat ültetnek, megújuló energiára állítják át a gyáraikat, vagy egyszerűen megvásárolják a krediteket más cégektől.

A Polestar elkötelezett a fenntarthatóság és a transzparencia mellett Fotó: Polestar

A Polestar álláspontja

„Az ellentételezés kibújás a felelősség alól” – mondja a vállalat vezérigazgatója, Thomas Ingenlath. A Polestar ebben a szellemiségben hirdette meg a 0 Projectet, amelynek célja, hogy 2030-ra az elektromos autóik gyártása során egyáltalán ne kerüljenek a levegőbe káros anyagok.

Ehhez minden eddigi tudásukat meg kell kérdőjelezniük, és rengeteg innovációra lesz szükség.

Neked ajánljuk
A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mennyi víz van a Földön? (videó) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó) A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam