2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önvezetővel kapcsolatos baleset borzolja a kedélyeket az USA-ban

Két férfi halt meg Texas államban, miután fának csapódott és kigyulladt egy Tesla. Az eset azért került az országos lapok címoldalaira, mert a hivatalos helyi erők arra jutottak, hogy „az autót nem vezette senki”. Elon Musk szerint viszont nem lehetett bekapcsolva az önvezető funkció.

Két ember ült a 2019-es gyártmányú, teljesen elektromos Teslában, amikor az autó a Texas állambeli The Woodlands egyik nagyon elit környékén, Carlton Woodsban a kanyarodást elvétve egy fának rohant, és azonnal kigyulladt. Mindez április 16-án pénteken, helyi idő szerint este 11 óra 25 perckor történt.

A Harris megyei rendőrségtől Mark Herman azt nyilatkozta a KPRC 2 csatornának, hogy a Tesla első utasülésén és a hátsó ülésen találtak egy-egy holttestet, a két személyen kívül más nem tartózkodott az autóban. Az egyik utas sógora azt mesélte a tévéseknek, hogy négy órán keresztül oltották a tüzet a helyszínre érkező egységek, mert az akkumulátorok folyton újra lángra kaptak, végül a Teslától kellett telefonon segítséget kérni.

Elon Musk egy hétfői tweetjében reagált a balesetre, amelyben azt írta: az érintett Teslában a kinyert adatok alapján nem volt bekapcsolva az önvezető funkció, a teljesen önvezető módhoz pedig nem is volt hozzáférése a járműnek. Az úttesten ráadásul nem voltak felfestések, ezek nélkül nem is lett volna lehetséges aktiválni a Tesla vezetéssegítő rendszerét.

A Tesla cégtáblája Texas államban Fotó: Roschetzky Photography/shutterstock.com

Az Axios információi szerint az ügyben két szövetségi szerv, az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) és az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (National Transportation Safety Board, NTSB) is nyomoz. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az NHTSA már két tucat olyan baleset ügyében nyomoz, amelyekben a Tesla Autopilot funkciójának szerepe lehetett.

„A Tesla korábban többször jelezte már, hogy az önvezető funkció nem jelenti azt, hogy a sofőrnek ne kéne teljes ellenőrzése alatt tartania a vezetés során az autót, és szó sincs arról, hogy emberi beavatkozás nélkül tudna haladni ilyenkor a jármű, azaz maga az elnevezés meglehetősen félrevezető” – jegyezte meg az üggyel kapcsolatban a 444.hu.

Neked ajánljuk
Disznók segítenek távol tartani a madarakat a holland repülőtértől Mini szélturbináké a jövő? Naperőmű csak energiatárolóval? A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: axios.com
Vissza
Hírfolyam