2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cápabőr a levegőben? – Biomimikrivel spórol a Lufthansa

Abból kiindulva, hogy a természetes szelekció optimális válaszokkal szolgálhat a műszaki tudományokban vagy az orvoslásban is felmerülő kérdésekre, a biomimikri vagy bionika célja a természetben kifejlődött megoldásokat átültetni a műszaki gyakorlatba. A cápabőr például a vízben már bizonyított.

Erre alapozott a BASF és a Lufthansa Technik is, amikor közös kutatásukban sikerült egy olyan, a cápabőr előnyös tulajdonságaival rendelkező anyagot, pontosabban súrlódáscsökkentő bevonatot előállítaniuk, amely mérsékli a légellenállást és az üzemanyag-fogyasztást. Az új bevonatban nanorészecskék felelnek ezekért a gazdaságilag is előnyös és egyúttal környezetbarát tulajdonságokért.

A titok nem más, írja a raketa.hu a két cég közös közleménye alapján, mint hogy „biomimikri alkalmazásával

az anyag a cápák finoman érdes szerkezetű bőrét utánozza, és ettől a vállalat Boeing 777F teherszállító repülőgépeire ható légellenállás akár több mint egy százalékkal is csökkenhet.”

A speciális felületi filmréteg optimalizálja az aerodinamikai jellemzőket Fotó: Sonja Brüggemann/Lufthansa Technik AG

„Büszkék vagyunk rá, hogy a cápabőr-technológiának hála a jövőben még hatékonyabban üzemeltethetjük teljes teherszállító flottánkat, és tovább csökkenthetjük modern flottánk szén-dioxid-kibocsátását” – mondta a közlemény szerint Dorothea von Boxberg, a Lufthansa Cargo AG vezérigazgatója.

A technológiával a Lufthansa évente 3700 tonna kerozint spórolhat, így 11 700 tonnával csökkentheti a vállalatcsoport szén-dioxid-kibocsátását.
Ez 48 Frankfurt–Sanghaj teherjárat kibocsátásával ér fel.

A BASF fejlesztése nem az első ilyen megoldás, a német Fraunhofer Intézet egyik kutatócsoportja 2010-ben már elnyerte a Joseph von Fraunhofer-díjat egy olyan lakkért, amelyet szintén a cápák bőre inspirált, és szintén nanoanyagok felhasználásával készült – emlékeztet rá a raketa.hu

Neked ajánljuk
Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam