2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az invertert biztosan senki sem szereti forrón

Ha az elektromos autók hatótávolságáról esik szó, automatikusan az akkumulátor energiatároló képességére gondolunk, több energia ugyanis hosszabb utat jelent. Pedig ez még nem minden, a hajtásláncon is sok múlik. Tehát nemcsak az akkupakkot, hanem a komplett erőátvitelt kell optimalizálni.

A berlini Fraunhofer Intézet (Fraunhofer IZM) pontosan ezen dolgozik, méghozzá a Bosch és a Porsche együttműködésével. Az inverter alakítja át az akkumulátorból származó egyenáramot az elektromos motort hajtó váltakozó árammá.

Annak megakadályozása érdekében, hogy az inverter bekapcsolva felejtett kenyérpirítóvá váljon, a mainál sokkal jobb hűtési technológiát kell fejleszteni 

magyarázza közleményében a Fraunhofer Társaság megbízhatósági és mikrointegrációs kutatóközpontja.

„A SiCeffizent projekt központi eleme a szilícium-karbidból készült félvezetők hűtése, aminek köszönhetően hatékonyabbá válnak az áramátalakítók” – írja a projekt lényegét kiemelve az autopro.hu szakportál az electrive.com cikke alapján. Ennek főleg gyorsuláskor és magas sebességgel haladva van nagy szerepe.

„Jól hűtött és hatékony” – Így jellemzi a Fraunhofer IZM a Porsche számára optimalizált hajtásláncot Fotó: © Fraunhofer IZM

A hatékonyság érdekében tehát teljesen új hűtési rendszert alkottak a kutatók az áramátalakítókhoz, ezzel Eugen Erhardt, a projekt felelőse szerint 6 százalékkal is növelhető az elektromos autók hatótávolsága.

Az inverterek hűtése korábban testes, nehéz hűtőbordákkal történt,

az új fejlesztésnek köszönhetően a hűtők mostantól 3D nyomtatással készülnek, így sokkal vékonyabb, könnyebb fémlemezekre van szükség.

A következő hónapban az új invertert az autopro.hu szerint a Fraunhofer IZM és a Bosch fogja tesztelni, a Porsche pedig majd alkalmazni is fogja új autóiban a terméket, ám ehhez még sok munkára van szükség.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam