2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyetlen fotont is képes érzékelni a forradalmi Lidar-rendszer

Az önvezetők jövőjét jelentheti az Argo AI nevű cég új megoldása, a Ford szerint ennek köszönhetően az autonóm járművek nagyobb sebességgel, nagyobb biztonságban és eddig elképzelhetetlen terepeken közlekedhetnek majd. Az Argo AI mögött a Ford Motor Co. mellé felsorakozott a Volkswagen-csoport is.

Az Argo AI által kidolgozott technológia és rendszer alapja a Lidar (Light Detection and Ranging, azaz lézeralapú távérzékelés), ennek lényege a lézert kibocsátó eszköz és valamely visszaverő felület távolságának meghatározása. A Lidar állhat majd a Ford és a Volkswagen évtized közepétől elérhető önvezető technológiáinak a középpontjában – mind a két konszern dollármilliárdokat tesz a projektbe.

A Ford és a Volkswagen is dollármilliárdokat fektet az Argo AI fejlesztésébe Fotó: Argo AI/Argo Lidar

Az Argo megoldásának az újdonsága nem kifejezetten abban rejlik, hogy nagyon messzire, akár 400 méterre is ellát a közel fotorealisztikus részletesség megőrzése mellett, mert a messzelátással igazából sok fejlesztőcég dicsekedik. Ezeknek a cégeknek a megoldásai kamerákon alapulnak, melyek megbízhatósága az aktuális látási viszonyoktól függ.

Az Argo „Geiger mode” elnevezésű technológiája ezzel szemben képes akár egyetlen fotont is érzékelni, így akár sötét tárgyakat is be tud azonosítani, mindezt akár négy focipályányi területen

– részletezi az áttörés jelentőségét a raketa.hu a Bloomberg cikke nyomán.

Tehát a forradalom lényege, hogy a Lidar-rendszerrel működő önvezető jármű sötétben is képes lesz pontosan érzékelni a környezetét. Mégpedig úgy, ahogy az alábbi videó mutatja.

Az Argo AI áttörést jelentő Lidar-technológiája Forrás: Argo AI/YouTube.com
Neked ajánljuk
A kétirányú töltés első nagyszabású kutatása városi körülmények között Hol tartanak az e-autók, és mikor búcsúzunk el belső égésű motoros társaiktól? A Tesla Model 3 kedvenc a villanyautók között, és a 16. legnépszerűbb személyautó Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam