2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ első hidrogénüzemű teherszállító hajója áll hamarosan munkába a Szajnán

Egyre nagyobb rá az igény, hogy fenntarthatóbbá váljon a kereskedelmi hajózás, főként pedig hogy csökkenjen a folyók városi szakaszain is közlekedő teherhajók károsanyag-kibocsátása, sőt egyenesen kibocsátásmentes legyen a vízi közlekedés. Több európai projekt is zászlajára tűzte ezeket a célokat.

A Mandiner Makronóm egy olyan technológiai újítást mutat be cikkében, amely a hidrogén-üzemanyagcellás meghajtású elektromos hajók használatát teszi lehetővé az édesvízi hajózásban.

A városi folyók szén-dioxid-szennyezésének csökkentése kiemelt témája a European Flagships projektnek. A hajózási ágazatban egyre nagyobb szerepet kapnak a hidrogéntechnológiák – idézi a lap Bart Biebuyck, a Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) ügyvezető igazgatója véleményét az innovatív technológiák felfedezésére és bemutatására szakosodott Springwise weboldal alapján.

A világ első hidrogénüzemű teherszállító hajója áll hamarosan munkába a Szajnán Fotó: DUOTONE képe a Pixabayen

A franciaországi Szajna folyón 2021 őszén Párizsban bemutatkozó 165 láb hosszú hajó is a European Flagships eredménye.

A francia hajó a Compagnie Fluvial de Transport (CFT) vállalat tulajdonában van. Az árukat konténerekben és raklapokon szállítja majd a Szajnán, és elektrolízissel előállított hidrogén fogja hajtani – részletezi a Mandiner Makronóm

Matthieu Blanc, a CFT igazgatója úgy véli, a European Flagships projekt részeként vezető szerephez juthatnak a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, és lehetőségük lesz bemutatni a hidrogén-üzemanyagcellák kiváló tulajdonságait a vízi közlekedés területén – zárja a lap az izgalmas új megoldásról szóló cikkét.

Neked ajánljuk
Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Kék Bolygó Podcast: Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról I. A csepegtetéses öntözés jelenthet megoldást az agrárium előtt álló kihívásra? Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe
Tovább a forrásra: makronom.mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam