2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemekből álló kísérleti kerékpárútszakaszt adtak át Hollandiában

330 méter hosszú, és egyszerre termel fenntartható energiát, valamint biztosít lehetőséget a kibocsátásmentes közlekedésre: átadtak egy napelemekből álló kerékpárutat a Hollandia középső részén fekvő Maartensdijk faluban. A helyi általános iskola diákjai tekerhettek végig rajta először július 14-én.

A kerékpárút előre gyártott betonelemekből épült, amelyek tetején áttetsző műanyag borítás van. Ez nemcsak átengedi a napfényt a betontömbökbe beépített napelemekig, hanem egyben védi is azokat – részletezi a technológiát az MTI közleménye.

A kísérleti projekt célja, hogy megállapítsák, széles körben használhatók-e az ilyen kettős célú utak Utrecht tartományban.

Ez a mostani a világ leghosszabb napelemes kerékpárútszakasza. A világ első, napelemekkel borított kerékpárútját is Hollandiában adták át, Krommenie városban, 2014 novemberében.

Tesztelik a világ első, napelemekkel borított kerékpárútját a hollandiai Krommenie városban 2014-ben Fotó: MTI/EPA/Evert Elzinga

„Klímasemlegesek akarunk lenni 2040-re, és ezért merészen használnunk kell az innovációt, ez az út egy igen újító megoldás” – mondta Arne Schaddelee, a tartományi önkormányzat illetékese.

„Tartományunk nagyon zsúfolt, alig van szabad terület, ezért kell kipróbálni a kettős használatot. Kettős előnye van annak, ha az utak felhasználhatók energiatermelésre” 

– tette hozzá Schaddelee az MTI szerint.

Július 14-én az Európai Bizottság ismertette azt az új javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy 2030-ra az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább 55 százalékkal csökkenjen az 1990-es szinthez képest az unióban.

Neked ajánljuk
Hidrogénes konferencia lesz Zalaegerszegen A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam