2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Láthatatlan gombok, vibrálás, finom hanghatások – Minden érzékszervet elkényeztet majd az új elektromos Nissan

Az új Nissan Ariya akkumulátoros elektromos SUV-ban klasszikusan kapcsolónak kinéző kapcsolók nélküli műszerfal lesz. A felszín alá rejtett gombok az autó beindításakor, a fényjelzések felgyulladásával válnak láthatóvá, és nyerik el külsejüket, fedik fel funkciójukat. A gombok érintésre reagálnak.

A műszerfallal érintés útján történik az interakció – fogalmazza meg ezt szakszerűbben az autopro.hu szakportál. A vezető vibrációt érez az ujjhegyében a gombok megnyomásakor, hogy biztos lehessen benne: az autó vette az adást, a rendszer érzékelte az üzenetet.

A vibrációhoz hang is tartozik, sőt. „A vibráció és a hang elválaszthatatlanok” – fogalmazott Tomotaka Igarashi, az Ariya belső ember–gép interfészének vezető fejlesztője, aki elárulta, hogy igazi kihívást jelentett a megfelelően kellemes, egyedi hang megtalálása.

A japán piacra gyártott, limitált Nissan Ariya Fotó: Nissan Motor Corporation/Official Global Newsroom

Talán apróságnak tűnik, de az elektromos autók egyik legfőbb erénye a csend, így a csendben megszólaló minden pici zörejnek, minden jelzőhangnak hatalmas jelentősége van.

Ezért a Nissannál a tökéletes hang megtalálásának érdekében sok-sok különböző embert vontak be a tesztelésbe, különböző ujjbeggyel, körömmel, nyomási erővel és szöggel, még a kesztyűbe bujtatott kezek vizsgálatára is kitértek. A mérnökök a hangzás változásaira voltak kíváncsiak a sok különböző érintési stílus esetén.

A felszín alá rejtett gombok ötlete csak egy az új modellt majd egyedivé avató megoldások közül.

A képen a Nissan Ariya japán piacra készült limitáltszéria-modellje látható,  Európában várhatóan 2022 elejétől lesz elérhető az autó Fotó: Nissan Motor Corporation/Official Global Newsroom

Az új, teljesen elektromos Ariya Európában várhatóan 2022 elejétől lesz elérhető, de a japán piacon például már folyik egy limitált széria előrendelése. Erről a modellről mutatunk képet. 

Neked ajánljuk
Van 10 perced? – Ismerkedj meg 10 meglepően apró elektromos autóval Vagy elektromos lesz a következő Honda NSX, vagy nem lesz semmilyen? A megújuló energia felé fordul az IKEA Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam