2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elhasznált abroncsok is esélyt kaphatnak még egy körre

Csak Németországban minden évben 570 ezer tonna gumiabroncs használódik el, amelyek többsége jelenleg elégetésre kerül, vagy csak anyagában hasznosul. Pedig a futófelület felújításával a gumik élettartama meghosszabbítható, amivel a gyártáshoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást jelentősen lehetne csökkenteni.

Az újrafutózott abroncsok használata elsősorban a teherjárművek esetében számít viszonylag elterjedt gyakorlatnak, a számukra Németországban eladásra kerülő gumik harmada gurul másodszor az aszfaltra, a személyautók esetében ugyanakkor elenyésző a vulkanizálással felújított abroncsok aránya.

Ezen szeretne változtatni a körkörös gazdaság elősegítésére irányuló programjának keretében a Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány (DBU). Az újrafutózott abroncsok megítélését egy szakmai szövetséggel összefogva az előállításukkal és a használatukkal kapcsolatos tudományos tények széles körű megismertetésével szeretnék javítani.

„Új utakra van szükség, amelyeken az értékes nyersanyagok az abroncsokban maradva hajthatnak hasznot, ahelyett hogy egyszerűen megszabadulnánk tőlük”

– mutatott rá a szervezet körkörös gazdasággal foglalkozó szakértője. Ha az abroncsok felújítása a személyautók esetében is elterjedt gyakorlattá válna, jelentős mennyiségű nyersolajat, gumit és acélt spórolhatnánk meg, és a gyártáshoz kapcsolódó energiafelhasználás és kibocsátás is csökkenhetne – hangsúlyozza a DBU. Ráadásul míg az új abroncsok előállítása Európán kívül történik, az újrafutózást végző üzemek Németország-szerte elérhetők, így a szállítás környezeti terhelése is kisebb lesz.

A körkörös működés eléréséhez azonban a felhasználókat is tájékoztatni kell a gazdasági és környezeti előnyökről – ennek érdekében Németországban hamarosan egy új címke bevezetésére is sor kerül.

Neked ajánljuk
Van 10 perced? – Ismerkedj meg 10 meglepően apró elektromos autóval Idén is sikeres volt a takarítási világnap A legeltetés mint védekezés Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: dbu.de
Vissza
Hírfolyam