2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A teherbicikliké lehet a jövő

Egy friss kutatásban a teherbringák jobban vizsgáztak, mint a kézbesítő furgonok: hatékony eszközként is használhatók áruk, emberek, gyerekek, állatok és még sok minden más szállítására.

A brit kutatás megállapította, hogy a teherbringák átlagosan 1,61-szor gyorsabban szállítanak, mint a furgonok. A tanulmány elkészítéséhez az Active Travel Academy a Possible klímaváltozással foglalkozó jótékonysági szervezettel együttműködve összehasonlította a londoni Pedal Me teherbringák által gyűjtött GPS-adatokat a különböző útvonalakon csomagkézbesítésre használt furgonokkal – ismertette a The Next Web alapján a Greendex.

A mintában szereplő 98 munkanap alatt a Pedal Me összesen 3896 kg CO2-ot és több mint 5,5 kg NOx-ot takarított meg, ami azt mutatja, hogy a teherbringák jobban ki tudják szolgálni ügyfeleiket, mint a furgonok, anélkül, hogy a városi áruszállítással jelenleg összefüggő externáliák közül sokat generálnának.

A furgonos kiszállítás kapcsán egy 2019-es vizsgálat megállapította, hogy az 520 000 brit furgonvezető jellemzően több mint 20 percet tölt parkolóhely keresésével minden egyes kiszállítás alkalmával, és összesen 1 óra 40 percet keres parkolóhelyet naponta. 

Ha Londonban a hagyományos áruszállító furgonok mindössze 10%-át teherbringák váltanák fel, az csökkentené a városi torlódásokat, és összesen 384 000 négyzetméternyi, jelenleg parkolásra használt közterületet szabadítana fel, és 16 980 órányi járműforgalmat iktatna ki.

A Pedal Me egy 2017-ben Londonban alapított teher- és személyszállító kerékpár-szolgáltatás. Jelenleg London központi részének 9 mérföldes körzetében működik. Valós alternatívát kínálnak, hiszen átlagosan 15 kilométer per órás sebességgel haladva képesek szállítani akár két felnőttet és egy kis kutyát, 480 liter alapvető terméket és élelmiszert, 150 kg szeszes italt vagy 50 meleg ételt, de akár egy betonkeverőt vagy egy hűtőszekrényt is képesek célba juttatni.

Neked ajánljuk
Bringaponttal és napelemparkkal is zöldül a KÖKI A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam