2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Barcelona után Bécsben is zöld szuperblokk véd az autóforgalomtól (videóval)

Barcelonai minta alapján szuperblokkot hoznak létre Bécs 10. kerületében, Favoritenben. A szuperblokk szívében csillapítják az autóforgalmat, és a gyalogosokra, valamint biciklisekre optimalizálják a közlekedést. A kellemesebb klímáért pedig amit csak lehet, kizöldítenek a házak közötti területen.

Hamarosan csak az ott lakók, a különböző mentőegységek és a szemétszállítók hajthatnak majd be Bécsben arra a területre, amelyet bécsiesen Supergrätzlnek neveznek.

A bécsiek a barcelonai szuperblokk koncepcióját gondolták újra. Az átalakítások célja a kellemesebb lakókörnyezeten túl az, hogy zöldítéssel, valamint különböző árnyékolási és hűsítési megoldásokkal ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait, és csillapítsák a forgalmat a több háztömbre kiterjedő területen.

Fotó: Stadt Wien

A kísérlethez azért arra a városrészre esett a választás, mert a sűrűn beépített terület nyaranta izzik a forróságtól, ráadásul nagyon sokan laknak ott, így több szabad területre van szükség. Ezenkívül a közlekedésbiztonságot is javítani szeretnék a közelben található számos iskola és óvoda miatt.

A barcelonai szuperblokkprojekt 2018-ban indult, két helyszínen. Az első a Poblenou negyedben valósult meg 9 épületblokk bevonásával, a második pedig a Sant Antoni elnevezésű környéken, ahol a helyi népszerű piac átrendezése, újratervezése állt a középpontban, írja a jarokelok.blog.hu.

A projekt célja, hogy a gyalogosok érdekeit helyezze előtérbe az autós forgalommal szemben, s ezt a terek átalakításával valósítják meg.

A helyi lakosságnak ugyan engedélyezett a kijelölt területen belül a motoros járművek használata, azonban az átmenő forgalmat teljesen megszüntették.

Az autós forgalmat, az abból következő állandó zajt és a magas légszennyezettséget felváltották az élettel teli közterek, utcák.

Így az ott lakók biztonságban érezhetik magukat a lakóhelyükön, amely a gyerekek, idősek vagy fogyatékkal élők számára is különféle kikapcsolódási lehetőségeket nyújt.

Itthon a XIII. kerületben, Újlipótváros területén született hasonló kezdeményezés, 2016-ban jött létre az Újlipótváros-Szuperblokk nevű csoport, de a megvalósulás még várat magára – teszi hozzá a Járókelő blog.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: jarokelok.blog.hu
Vissza
Hírfolyam