2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldül a Volánbusz flottája

40 darab teljesen elektromos Mercedes-Benz eCitaro autóbuszt vett át a napokban a Volánbusz, a járművek beszerzése a Zöld Busz Program keretében zajlott. Az új, zéró emissziós közösségi közlekedési járműveket a Hungexpo A pavilonjában mutatták be.

A klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik legfontosabb eleme a közlekedés elektrifikációja – mondta az MTI tudósítása szerint Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a 40 Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz budapesti bemutatóján augusztus 31-én, kedden. A villanybuszok beszerzése a Zöld Busz Program keretében zajlott.

Steiner Attila felidézte, hogy a programot demonstrációs mintaprojektek vezették fel országszerte 8 városban.

A teszteredmények alapján egy zöldbusz átlagosan 5 ezer kilogramm káros anyag kibocsátásától mentesítette a környezetet. A buszok átlagosan 171 kilométert tettek meg a tesztidőszak alatt, és kilométerarányosan 60 forinttal volt olcsóbb az üzemeltetésük a dízelbuszokénál 

– részletezte az államtitkár.

Steiner hangsúlyozta, hogy a kormány a következő tíz évben 36 milliárd forintot szán a programra.

Bemutatták a Volánbusz legújabb, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszait Fotó: MTI/MTVA/Soós Lajos

A következő lépésben a 40 elektromos autóbusz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás idején szállítja majd az utasokat. Építeni fognak az így szerzett tapasztalatokra a flottaüzemeltetés terén, mikor forgalomba állítják majd a buszokat a fővárosi agglomerációban – ismertette a terveket az ITM államtitkára.

A bemutatón beszédet tartott még Kóbor György, az MVM-csoport elnök-vezérigazgatója, valamint Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója.

A Volánbusz a Mobiliti Volánbusz Kft. konzorciumi partnerrel összesen 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatot a Zöld Busz Programban, amelyek a budapesti agglomeráció mellett hat megyeszékhelyen állnak forgalomba 2022 első negyedévétől.

Az átadón elhangzott beszédekből további részletek itt olvashatók.

A Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos buszok ide kattintva ismerhetők meg jobban. 

Neked ajánljuk
Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A szupercuki elektromos apróságból tűzoltó lett Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam