2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kobaltmentes akkumulátorral a még tisztább közlekedésért

Már a globális felmelegedés mérséklése érdekében is drasztikusan csökkentenünk kell az emberiség szén-dioxid-kibocsátását. Ha a közlekedésben és teherszállításban részt vevő járműveket elektromos meghajtásúakra cserélnénk, az máris jelentős kibocsátáscsökkentéssel járna. Csakhogy mindig van egy de...

A probléma ezúttal az akkumulátorok táján keresendő.

Az akkumulátorok, amelyeket az elektromos járművekben használnak, kobaltot is tartalmaznak, kobaltból készítik ugyanis a lítiumegységek egyik elektródáját – írja a hvg.hu a részletekben rejtőző ördögöt nyakon csípve.

A kobaltmentes akkupakk elhelyezkedése az autóban Forrás SVOLT

Egy kínai cég, az SVolt most olyan, elektromos autók számára készült akkumulátort mutatott be, amelynek a katódjához már nem kell kobalt – beelőzve ezzel az olyan óriásokat, mint az IBM, a Panasonic vagy a Tesla.

A cég a Sanghaji Autószalonon állította, hogy elkészült a technológia fejlesztésével, és már nemcsak képes olyan akkumulátorokat gyártani, amelyekben nincs kobalt, hanem a szintén kínai autógyártó céggel, a Great Wall Motorsszal karöltve el is készítettek egy kobaltmentes akkuval szerelt modellt, az Ora Cherry Cat 82,5 kilowattórás verzióját – számolt be róla az Engadget és a CarExpert.

Az új nikkel-mangán (NMX) akkumulátorcellák sorozatgyártása már megkezdődött
Fotó: SVOLT

A beépített kobaltmentes akkumulátor normál hőmérsékleti körülmények között 600 kilométerre elegendő energiát tud tárolni, és a jármű 5 másodperc alatt gyorsul 100 kilométer per órás sebességre a nulláról a segítségével.

Arról, hogy az új technológia mikor kerülhet sorozatgyártásba, nem esett még szó –  szögezi le a hvg.hu. A CarExpert autós oldal szerint 2023-tól kezdődhet az európai gyártás.

Neked ajánljuk
Patinás cég leplezett le egy lélegzetelállító új, elektromos sportkabriót Kizárólag villanyautó lesz a következő Audi A3 A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam