2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szintetikus üzemanyagok pro és kontra

Az autógyártók elkezdtek olyan szintetikus üzemanyagokat vizsgálni lehetséges alternatívaként, melyek a szigorúbb kibocsátási előírások mellett is hatékonyan használhatók a belső égésű motoroknál. Azonban még kérdéses, hogy ezek megfelelő alternatívái lehetnek-e az elektromos autóknak – írja a mandiner.hu

A mandiner.hu a www.motorauthority.com weboldal cikke alapján azt írja, hogy a különböző szintetikus üzemanyagokat molekulák kombinálásával hozzák létre, amely folyamat szén-dioxid-semleges, mivel a legtöbb szintetikus üzemanyag egyik fontos összetevője a légkörből kivont szén. Így bár a szintetikus üzemanyag használata, azaz elégetése továbbra is szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet, de ezt elméletileg ellensúlyozza a légkörből kivont szén mennyisége, amely az előállításhoz szükséges. 

A nagy autógyártók már dolgoznak a szintetikus üzemanyag előállításán Fotó: Pixabay

Ugyanakkor fontos, hogy a szintetikus üzemanyagot megújuló energia felhasználásával kell előállítani ahhoz, hogy összességében tisztább erőforrás legyen, mint a benzin. Hiszen az elektromos autóknak éppen az a legnagyobb előnyük, hogy még a legszennyezettebb hálózatról töltve is nagyon kis szén-dioxid-kibocsátást képesek elérni. A feltöltésük ráadásul egyszerű, miközben a szintetikus üzemanyagok előállítása, szállítása majd használata egy belső égésű motorban sokkal bonyolultabb folyamat. Mivel több összetett lépés követi egymást, sokkal nagyobb a hiba lehetősége, és alacsonyabb a hatékonyság.

Ugyanakkor több tanulmány szerint a szintetikus üzemanyagok a nagyobb energiasűrűségük miatt kiválóan alkalmazhatók lehetnek a légi vagy a tengeri közlekedésben. 

A kihívások nem tántorították el az autógyártókat a kísérletektől és a szintetikus üzemanyagok fejlesztésétől. A Porsche már versenyautókban teszteli ezeket, és a gyorsabb eredmények érdekében támogatnak egy fejlesztéseken dolgozó chilei kísérleti üzemet. A BMW pedig tavaly fektetett be a Prometheus Fuels nevű startupba, melytől azt remélik, hogy képes lesz a benzinhez hasonló áron értékesíteni a szintetikus üzemanyagot.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit A szupercuki elektromos apróságból tűzoltó lett Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam