2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb autógyártó fordul a fenntartható anyagok felé

Talán bele sem gondolunk, hogy a sok acél, műanyag és üveg mellett az autók elkészítése rengeteg textil és gyakran bőr felhasználásával is jár – ezért van, hogy a divatipar mellett egyre több autógyártót foglalkoztatnak a fenntartható, illetve felelősen gyártott anyagokban rejlő lehetőségek.

Nemrégiben adtunk hírt róla, hogy a Volvo saját fejlesztésű, környezetbarát kárpit népszerűsítésére egy táskakollekcióval is előrukkolt, most pedig a Jaguar Land Rover jelentette be, hogy a Circulorral együttműködve blokklánc-technológiával teszik átláthatóvá a bőrborításaik előállítását végző beszállítói láncukat.

A cél az, hogy a cég le tudja követni, hogy a gyártás az előírásoknak megfelelően történik, és felmérjék annak karbonlábnyomát.

Ehhez GPS- és biometrikus adatokat, illetve QR-kódokat használnak. Amennyiben a próba sikeresnek bizonyul, a JLR más anyagok gyártási folyamatát is le tudja majd követni, és más iparágak, például a ruha- és cipőgyártás terén is bevethető lesz a technológia.

A fejlesztésben Nagy-Britannia legnagyobb bőrgyára, a Bridge of Weir Leather Company és a Nottinghami Egyetem is segíti a vállalatot a tesztidőszak alatt.

A felhasznált bőrök környezeti lábnyomának feltérképezése mellett más anyagokon is dolgozik. Így egyes modelljeinkben természetes rostokból álló Eucalyptus textilt használnak, illetve úgynevezett Kvadratot: egy olyan jó minőségű textilt, amelyet újrahasznosított műanyaggal párosítottak. 

Neked ajánljuk
Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: motor1.com
Vissza
Hírfolyam