2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Többféle tiszta technológia térnyerése is elképzelhető az autóiparban

Már mindegyik nagy hazai autógyár megkezdte az elektromos átállást – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) fenntartható fejlődésről szóló online kerekasztalán, 2021. november 24-én, szerdán.

A virtuális kerekasztal-beszélgetés résztvevői az elektromobilitásra való átállás tapasztalatait és várható hatásait járták körül. Érdemi negatív hatások Magyarországon nem tapasztalhatók, a globális trend inkább újabb lehetőségeket teremt – derült ki az eseményen.

„Magyarország többek között a távol-keleti cégek magyarországi tevékenysége révén Európa második legjelentősebb akkumulátorgyártó országává válik. Az élénk ipari tevékenység ösztönzi a kutatás-fejlesztést is”

– emelte ki a tárcavezető az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint. Folyamatban van az akkumulátorfejlesztés beépítése az egyetemi és szakképzési tantervekbe is – tette hozzá később a miniszter.

Műanyaghabból készült személygépkocsi az önvezető autók tesztelésére alkalmas útfelületen, a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán Fotó: MTI/Varga György

Palkovics szerint az autóipar jövője nem egységesen fog alakulni, hanem, ahogy a glasgow-i klímacsúcs rávilágított, több tiszta technológia térnyerése is elképzelhető.

Az akkumulátorok térhódítását a nyersanyagok véges mennyisége korlátozza, ezért érdemes feltérképezni több alternatívát is, például a hidrogén vagy a szintetikus üzemanyagok alkalmazását. 

A járműgyártás kiemelt szerepet tölt be a magyar gazdaságban, a GDP negyedét teszi ki. A magyarországi nagy autógyárak már nekiláttak az elektromos átállásnak, a kutatás-fejlesztési kapacitások betelepítéséhez pedig vonzó környezetet kínál a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya – foglalta össze Palkovics László.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam