2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ambition 2030 – Lendületes elektrifikációba kezd a Nissan

Ambition 2030 – így hívják a Nissan frissen bejelentett 9 éves tervét. 2030-ig 2000 milliárd jent, azaz nagyjából 5700 milliárd forintot készül befektetni az autógyártó az elektromos és hibrid autóiba. 23 új modellben lesz villanymotor, ezek közül 15 készül majd teljesen elektromos meghajtással. 

2026-ig a tervek szerint 20 új elektromos és hibrid (e-POWER) autót mutat be a Nissan, a vállalat villanyos eladásai az összes értékesítésen belül Európában elérhetik a 75 százalékot, Japánban az 55 százalékot, Kínában pedig a 40 százalékot.

A Nissan vezetői, Makoto Uchida (CEO) és Ashwani Gupta (COO) a sajtóeseményen Fotó: Nissan Motor Corporation Official Global Newsroom

Az Egyesült Államokban 2030-ig 40 százalékosra növelik a tisztán elektromos autók eladásait. 2050-re termékeik teljes életciklusát és a gyártásukat is klímasemlegessé teszik

tudatta a sajtóval a japán autógyártó a villanyautosok.hu elektromos autózással foglalkozó szakportál beszámolója szerint.

A lendületes elektrifikáció előhírnökeiként 4 koncepcióautót is bemutatott a cég: a Nissan Chill-Out, Nissan Hang-Out, Nissan Max-Out és Nissan Surf-Out modellek tervváltozatait.

A Nissan Hang-Out koncepcióautó Forrás: Nissan Motor Corporation Official Global Newsroom

A technológiai fejlesztések terén kiemelték a szilárdtest-akkumulátort, az ASSB-t, amely a 2028-as üzleti évükre készülhet el, de már 2024-től tesztgyártással készülnek majd a tömegtermelésre. A fejlesztéstől azt várják, hogy a harmadára csökken a töltési idő, és jelentősen csökkenek a költségek is. 

A ProPILOT és a LIDAR vezetéstámogató rendszerekkel is komoly tervei vannak a Nissannak.

A fenntarthatóság és versenyképesség érdekében a vállalat a jövőben a gyáraihoz közel szerzi majd be az alkatrészeket, emellett a 2022-es üzleti évben megépülhet az első európai, 2026-ig pedig az első amerikai akkumulátor-újrahasznosító üzemük.

Az is a céljaik között szerepel, hogy autóik képesek legyenek akár a háztartást, akár az elektromos eszközöket is ellátni árammal (Vehicle-to-Everything töltési rendszer).

Nissan Ambition 2030: térkép a jövőhöz Forrás: Nissan/YouTube.com

Mindezeken túl a Nissan 2026-ig 20 milliárd jent, közel 60 milliárd forintot fektet a töltőinfrastruktúra fejlesztésébe. 

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam