2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rivian: Lufi, vagy az évtized sikertörténete?

RJ Scaringe, a Rivian elektromosautó-gyártó alapítója olyan céget hozott létre, amelynek az értékét két nappal a tőzsdei bevezetése után már 100 milliárd dollárra becsülték. Egy csapásra a Rivian lett a legnagyobb piaci értékű amerikai cég – bevétel nélkül. Olyan befektetőkkel a háta mögött, mint az Amazon vagy a Ford.

Azt már kevesebben tudják, hogy nem kétnapos, hanem több mint egy évtizedes történetről van szó. A céget a Deutsche Welle és a telex.hu hírportál együttműködésében megjelent rövid infovideó szerint még 2009-ben alapították Mainstream Motors néven. A cég nevét Scaringe később változtatta Rivianra a floridai Indian Rivernek emléket állítva az új elnevezéssel, a cégalapító ugyanis a mellett a folyó mellett nőtt fel.

Érdekes adalék, hogy Scaringe először elektromos sportautókra akart specializálódni, csak ezután érzett rá az igazi piaci lehetőségre, és kezdett inkább elektromos pick-upokra és SUV-kra fókuszálni.

A 2022-es R1S, azaz a márka elektromos SUV-je Fotó: Rivian Newsroom

A cég két bemutatkozó modellje közül az egyikről, az R1T pick-upról itt írtunk korábban annak apropóján, hogy az első kiszállított autó megérkezett első boldog tulajához – egyelőre még csak a Rivian egyik alkalmazottjához. A másik modell egy hétszemélyes SUV városi autósoknak és országúti túrázóknak tervezve, R1S néven.

Első látásra az R1T tűnik igazi sikertörténetnek, ha ugyanis valóban el tudják kezdeni az új autók széles körű kiszállítását 2021 legvégén, akkor ez lesz a legelső sorozatgyártásba engedett, piacra dobott elektromos pick-up az autógyártás történetében.

A 2022-es R1T, azaz a márka elektromos pick-upja Fotó: Rivian Newsroom

Ebben sokan hisznek is, a Rivian 20 százalékát tulajdonoló Amazon például máris 100 ezer darabot rendelt a haszonautónak és szabadidő-autónak egyaránt beillő modellből 2024-es szállítással, de további nagyjából 50 ezer rendelésről beszél a cég. A részvények 10 százalékát birtokló Ford például csak 2022 tavaszára ígéri saját elektromos pick-upját, az F150 Lightninget.

Aki még több részletre kíváncsi az autógyártó startupról és arról, hogy vajon a Rivian lesz-e az új Tesla, az kattintson a telex.hu cikkére a Deutsche Welle magyar felirattal is ellátott videójáért

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam