2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dánia 2030-ra kizöldítené belföldi repülőgépjáratait

Mette Frederiksen, Dánia miniszterelnöke néhány napja bejelentette, hogy a tervek szerint a belföldi légi közlekedésben az évtized végére már csak olyan légi járművek vehetnek majd részt, amelyeknek zéró a károsanyag-kibocsátása. Az ország határain belül tehát nemsokára elvileg csak elektromos repülők közlekednek Dániában.

Az Engadget beszámolója szerint Frederiksen azt szeretné elérni, hogy a dánoknak már 2025-re lehetőségük legyen zöldrepülőgépet választani, a teljes zöldítésre pedig legkésőbb 2030-ra kerítene sort.

A lap szerint ez ambiciózus cél, figyelembe véve az elektromos repülőgépek jelenleg még igen szerény képességeit – írja a hvg.hu.

Kardinális kérdés a légi közlekedés zöldítése, de még nincsen megfelelő megoldás a kibocsátásmentes utasszállító légi járműre Fotó: JESHOOTS.COM fotója az Unsplash-en

Az elektromos légi közlekedés terén a legnagyobb kihívást a hatótáv növelése jelenti, méghozzá úgy, hogy a gép súlya ne növekedjen, mégis minél több utas szállítására legyen alkalmas.

A megoldást hosszú távon valószínűleg a hidrogénhajtású repülőgépek jelentik majd a gazdasági újság szerint.

Neked ajánljuk
Gyerekek a vadonban – Dánia erdei óvodái (felirattal) A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam