2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Autonóm áruszállító robotokat tesztelnek három európai városban, köztük Debrecenben

Az ADD önvezető szállítórobot fejlesztése már 2018 óta zajlik. A projekt célja egy olyan kis méretű, autonóm robot megalkotása volt, amely a jövőben képes lesz felelősséget vállalni a termékek szállításának utolsó szakaszáért, nevezetesen a házhoz szállításért. 2022-ben sor kerülhet az éles tesztekre.

A Katalóniai Műszaki Egyetem (UPC Universitat Politècnica de Catalunya) és a CARNET mobilitási kutatóközpont (CARNET Future Mobility Research HUB) által fejlesztett szállítórobotot tesztelnek hamarosan Debrecenben – adta hírül a dehir.hu katalán sajtóhírek alapján.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Logismile projektje által is támogatott fejlesztés már 2018 óta zajlik, az első ADD- (Autonomous Delivery Device) robotokat pedig a tervek szerint 2022-ben a spanyolországi Esplugues de Llobregatban, a németországi Hamburgban és Magyarországon, Debrecenben tesztelik.

Az ADD-ket, azaz önvezető szállítórobotokat az UPC Universitat Politècnica de Catalunya és a CARTNET közösen fejlesztette. A robotok egy csoportját egy pilotprojekt keretében Debrecenben fogják tesztelni Fotó: © UPC Universitat Politècnica de Catalunya/BarcelonaTech

Az ADD az áruszállító tartállyal együtt 1,1 méter széles, 1 méter magas és 1,7 méter hosszú. Hat keréken gurul, 20 kilométer per órás sebességgel képes maximum  haladni, és hatalmas újítás, hogy lépcsőzni is tud – sorolja az adatokat a debreceni hírportál, de az egyetem honlapján megjelent közleményből még többet is megtudhatnak a spanyolul olvasók.

A katalán hírportálok szerint a fuvarozásban az utolsó szakasz megtétele nagyon drága, akár a teljes szállítási költség 40 százalékába is kerülhet. A nagyvárosokban emellett gondot okoz a szállító járművek parkolása, illetve egyre több városban szigorúan szabályozzák a járművek behajtását is. Az ADD-robot megoldást jelenthet az összes felsorolt problémára a fejlesztők szerint.

A CARNET-et a Katalóniai Műszaki Egyetem alapította még 2014-ben a VW-csoporttal és a SEAT-tal, azóta pedig még tizenhárom cég csatlakozott az innovatív együttműködéshez.

Neked ajánljuk
Két további buszjáraton szállíthatunk kerékpárokat Kizárólag villanyautó lesz a következő Audi A3 Még velünk marad kicsit az e-UP Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: dehir.hu
Vissza
Hírfolyam