2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon kezd elektromobilitással kapcsolatos fejlesztésekbe a KAMAZ

Még az idén elindul a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi kutatás-fejlesztési központja – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel. Az ITM és a KAMAZ között tavaly nyáron kezdődött egyeztetés kétoldalú együttműködésről az elektromos járműipar területén.

Hatvanöt magasan képzett mérnökkel indul a munka a KAMAZ magyarországi bázisán, de két éven belül már kétszer ennyi szakember dolgozhat majd itt. Az évtized közepétől a vállalat gyártókapacitásokat is telepíthet Magyarországra 

– erről írtak alá szándéknyilatkozatot az ITM és a KAMAZ vezetői 2022. január 24-én, hétfőn, egy videókonferencia keretében.

KАМАZ-6290 – hidrogén-üzemanyagcellás busz a KAMAZ gyártásában Forrás: © KAMAZ PTC

Az ITM és a KAMAZ között a tervezett kooperáció két lépcsőben valósulhat meg, az első ütem a közös kutatás-fejlesztésre fókuszál. A magyar fél a mérnöki csapatépítés támogatásával, az egyetemi és ipari partnerségek ösztönzésével, valamint a világszínvonalú tesztkörnyezet biztosításával segíti a munkát.

A folytatást a gyártókapacitások kiépítése és felfuttatása jelentheti, amelyhez a magyar partner javasol majd beruházási helyszínt. A gyártás legkorábban 2025-től kezdődhet, induláskor évi mintegy 32 ezer elektromos járművet állíthatnak elő, de a magyarországi üzem a tervek szerint 2030-ra közel tízszeresére növelheti termelését.

KАМАZ-6292 – a KAMAZ egyik elektromosbusz-modellje Forrás: © KAMAZ PTC

A KAMAZ-csoport Oroszország legnagyobb autóipari vállalata, nehéz tehergépjárművek gyártása terén a világon is az első 20 közé tartozik. A KAMAZ termékei több mint 80 országban üzemelnek.

A vállalat 2018-ban kezdte meg az elektromos buszok sorozatgyártását.

Neked ajánljuk
Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Napelemet minden háztetőre Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam