2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szénsemleges benzinnel debütált a Porsche

A Los Angeles-i világpremier után az európai kontinensen is bemutatkozott a Porsche 718 Cayman GT4 RS. A Zell am Seeben rendezett GP Ice Race versenyen a látványos drifting mellett az autó üzemanyaga is felkeltette a figyelmet. 

Szimbolikus volt a helyszínválasztás, hiszen a jégsapkákat elolvasztó globális felmelegedés egyik felelősének a fosszilis üzemanyagokat égető autókat tartják, amiben a sportkocsik különösen rossz példát mutatnak nagy fogyasztásuk miatt. Csakhogy a Porsche nem akármilyen benzinnel tankolta meg a GT4 RS-eket, és ha megvalósul az általuk elképzelt jövő, akkor bizony még évtizedekig lehet benzint égetni a környezetre rótt többletteher nélkül

– írja a Porsche 718 Cayman GT4 RS Zell am See-i bemutatkozásáról az autonavigator.hu.

A sportkocsikat a bemutatóra e-benzinnel töltötték fel, ami számos nagyvállalat, többek között a Porsche, a Siemens és az ExxonMobil közös projektje.

Az e-benzinhez először – szélenergiából áramot nyerve – elektrolízissel zöldhidrogént állítanak elő. Ezután kerámiaalapú szűrőkkel befogják a szén-dioxidot a levegőből. A hidrogénből és a szén-dioxidból e-metanolt készítenek, ami már önmagában is felhasználható, vagy tovább konvertálható e-benzinné, ami bármilyen benzines autóba tankolható.

Noha az e-benzin elégetésével is jut szén-dioxid a légkörbe, de annál többet nem bocsát ki, mint amennyiből áll, vagyis amennyit a gyártása során kinyert a légkörből. Mivel az égés során nitrogén-oxidok itt is keletkeznek, a Porsche „majdnem” fenntarthatónak hívja az e-benzint. 

Fotó: newsroom.porsche.com
Neked ajánljuk
25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: autonavigator.hu
Vissza
Hírfolyam