2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fellendülhet az autómegosztás 2022-ben

Idén is folytatódhat az autómegosztás (car sharing) felívelése – írja a Jövő Mobilitása Szövetség MTI-hez eljuttatott közleménye alapján a magyarnemzet.hu. Már tavaly is 36 százalékkal nőtt a belföldi felhasználók száma: összesen 13,5 millió kilométert tettek meg ilyen járművekkel, alkalmanként átlagosan hét kilométert.

A car sharing népszerűsége az autók szerepének átértékelésével magyarázható: a gépkocsi státuszszimbólumként egyre inkább leértékelődik, és a fiatalabb nemzedékek amúgy sem birtokolni akarnak, hanem használni

– véli a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke, Pukler Gábor.

Itthon is egyre népszerűbbek az autómegosztó szolgáltatások Fotó: Mol

A szövetség szerint az autómegosztás mellett szól, hogy a szolgáltatásban részt vevő egyetlen autó a városi közlekedésben akár egy tucat saját tulajdonú személygépjárművet is kiválthat. A felhasználóknak nem kell üzemanyagot, parkolási díjat, fenntartási költséget fizetniük.

Felmérések szerint egy kisebb autót évi 7500 kilométer, egy nagyobbat 24 500 kilométer alatt nem éri meg fenntartani, és míg évi 3900 megtett kilométer mellett egy saját autó havonta 78 ezer forintba kerül, addig a car sharing közösségi közlekedésre alkalmas bérlettel 34 ezer forintból kijön.

További előny a környezetre gyakorolt hatás: a carsharing-járművek majdnem fele elektromos, ráadásul mivel így kevesebb autót vásárolunk, a car sharing Európában autónként több mint 12 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Neked ajánljuk
Patinás cég leplezett le egy lélegzetelállító új, elektromos sportkabriót 65%-kal nőtt az elektromos autók eladása a VW-csoportnál Szélvédők újrahasznosításával próbálkozik az Audi Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam