2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itthon fogják legyártani azt a 6 ezer elektromos buszt, amelyek még hiányoznak az országban

Elektromos buszokra specializált járműtelepet adtak át március 3-án, csütörtökön Pakson. Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány 10 év alatt 36 milliárd forintot szán a Zöld Busz Programra, amely a 25 ezer főt meghaladó lakosságú városokat célozza.

Tíz éven belül ezekben a városokban minden második autóbusz már emissziómentesen fog közlekedni – hangsúlyozta a miniszter.

Palkovics László felidézte, hogy a kormány komplett autóbuszstratégiát készített, amely a magyar autóbuszgyártás felemelését célozta meg. Magyarországon négy autóbuszgyár működik, a még ki nem cserélt 6 ezer autóbuszt teljes mértékben Magyarországon fogják legyártani 

írta az autoszektor.hu a paksi átadásról szóló beszámolójában.

A miniszter kitért arra, hogy Paks nemcsak környezetbarát energiatermelésben jár élen, hanem annak használatában is. Példaként említette, hogy két évvel ezelőtt a település tíz új, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt kapott, és működteti az ezekhez szükséges infrastruktúrát is. A most átadott irodaépület és szervizcsarnok pedig alkalmas lesz az elektromos járművek szervizelésére, karbantartására és vizsgáztatására is.

Szolnok is csatlakozott a Zöld busz demonstrációs mintaprojekthez Fotó: MTI/Mészáros János

Magyarországon az összes károsanyag-kibocsátás 20 százalékáért a közlekedés, ezen belül nagyrészt a közúti közlekedés a felelős.

A kormány ezt az arányt csökkenteni szeretné, ezért is ösztönzik a városokat arra, hogy éljenek a környezetbarát közlekedés lehetőségével. Egy elektromos autóbusz beszerzéséhez a korábbi 30 százaléknál már magasabb támogatást adnak – mondta a miniszter.

Még 2022 márciusában kiírnak egy jelentős, zöldautóbusz-támogatási pályázatot, a döntéseket pedig gyorsan meghozzák majd, hogy még idén ki lehessen írni az autóbuszokra vonatkozó közbeszerzési eljárást 

– árulta el Palkovics László.

Neked ajánljuk
8 új elektromos busz áll hamarosan munkába Pécsett Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: autoszektor.hu
Vissza
Hírfolyam