2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élelmiszernövényből bioüzemanyag?

Egy új tanulmány szerint naponta 10 ezer tonna búzát alakítanak át etanollá Európában, amelyet aztán üzemanyagként égetnek el a gépjárművekben – adta hírül a Levegő Munkacsoport. Ennyi búzából naponta 15 millió kenyeret lehetne sütni.

A tanulmányt készítő Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) a Levegő Munkacsoport cikke szerint arra szólította fel a kormányokat, hogy hagyjanak fel a búza és más élelmiszernövények bioüzemanyagként való elégetésével. A T&E erkölcstelennek minősítette, hogy a bioüzemanyag-lobbi most, a fenyegető globális élelmiszerhiány idején is a termelés növelésére törekszik.

A kieső ukrán búza több mint 20 százalékát ellensúlyozná, ha Európában beszüntetnék a búza bioüzemanyagok előállítására történő felhasználását (A kép illusztráció) Fotó: Yuriy Bogdanov képe az Unsplash-en

A szövetség kutatásának eredményei szerint a globális piacra irányuló ukrán búzaellátás összeomlásának több mint 20 százalékát ellensúlyozná, ha Európában beszüntetnék a búza bioüzemanyagok előállítására történő felhasználását. A kiegészítő piaci szállítások létfontosságúak lehetnek az olyan országoknak, mint például Egyiptom, amely búzájának több mint 60 százalékát importálja, mégpedig főként Oroszországból és Ukrajnából – érvelt a T&E.

Neked ajánljuk
25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Kizárólag villanyautó lesz a következő Audi A3 Még velünk marad kicsit az e-UP Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet!
Tovább a forrásra: levego.hu
Vissza
Hírfolyam