2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak autózási célra fejlesztett hidrogéntartályt a Toyota

Olyan hidrogéntároló és -szállító egységet fejlesztett ki a Toyota Motor, amelyet univerzálisan fel lehet majd használni a közlekedés kizöldítéséhez, ugyanis a gyártó hidrogénhajtású autóinak ellátásán kívül felhasználható lesz majd a vasút, a hajózás vagy az árumozgatás területén, sőt új generációs áramtermelő rendszerekben is.

Az autóipari gyártási tapasztalatokra épülő hidrogéntároló modul 70 megapascalos nyomásra tervezett tartályának tárolókapacitása a 2,7 kilogrammostól a 18,7 kilogrammosig lesz választható, ennek megfelelően a tartály tömege legkevesebb 43 kilogramm lesz, a legnagyobb űrtartalmú tartály pedig 243,8 kilogrammot fog nyomni.

Ez a tág határok közötti skálázhatóság lehetővé teszi majd, hogy a hidrogéntartályt vonatok, hajók vagy rakodáskor használt járművek és gépek üzemeltetéséhez is használják 

– részletezte a PV Magazine cikke nyomán a napi.hu.

A hidrogéntároló modul modellje Forrás: Toyota Motor Corporation/YouTube.com

Korábban a hidrogén szállításakor vagy akár üzemanyagként való alkalmazáskor a fémtartályok tömege és a tartályokban megengedett maximális nyomás szabott határt a betölthető hidrogén mennyiségének. Ezt a problémát oldotta meg a Toyota és a Commercial Japan Partnership Technologies azzal a szénszál-erősítésű műanyaggyanta-tartálybéléses technológiával, amelyet a Toyota Miraival szerzett tapasztalatok alapján fejlesztettek ki – írta a fejlesztésről a markamonitor.hu.

A Toyota Motor hidrogénhajtású belső égésű motorral szerelt járművel indul a Super Taikyu sorozatban.

Tehát a frissen fejlesztett magasnyomású tartályokban szállított hidrogént először nem üzemanyagcellás autókba, hanem hidrogéntüzelésű belső égésű motorral hajtott Toyota Corolla versenyautókba töltik majd – derült ki az autopro.hu autóipari szakportál cikkéből, amelynek forrása az electrive.com elektromos közlekedéssel foglalkozó oldal volt. 

Neked ajánljuk
Bécs leszámol a földgázzal Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam