2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme

Hogy mennyire bizonyul fenntarthatónak az elektromobilitás, nagyban függ attól, mekkora mértékben sikerül újrahasznosítani az elektromos járművek akkumulátorait. A Northvolt akkumulátorgyártó és a Hydro alumíniumipari cég autóakkumulátor-újrahasznosító vegyesvállalatot hoztak létre, amely megnyitotta első üzemét.

A Hydrovolt újrahasznosító gyára hivatalosan is megkezdte a működését a norvégiai Fredrikstadban – adta hírül az Electrek tudósítására támaszkodva a hvg.hu.

Jelenleg ez Európa legnagyobb ilyen üzeme, az éves kapacitása 12 ezer tonna akkumulátorpakk, ami 25 ezer elektromos autó használt akkumulátorának feldolgozását jelenti. Ez a mennyiség lefedi a norvég akkumulátorpiaci igényeket.

A Hydrovoltnál azonban 2025-re 70 ezer tonna, 2030-ra pedig 300 ezer tonna akkumulátorpakk feldolgozását tervezik, ami már közel félmillió elhasznált akkumulátor újrahasznosítását jelenti majd.

A Hydrovolt újrahasznosító gyára hivatalosan is megkezdte a működését a norvégiai Fredrikstadban Fotó: Northvolt/Hydrovolt

Az akkumulátorok anyagának akár 95 százalékát is visszanyerik a Hydrovolt üzemében, beleértve a műanyagokat, a rezet, az alumíniumot és azt a fekete masszának becézett, rendkívül értékes elegyet, amely nikkelt, mangánt, kobaltot és lítiumot tartalmaz 

– mutatott rá a hvg.hu cikke.

A Németországban és Svédországban aktív Northvolt akkumulátorgyártó célja, hogy 2030-ra az összes nyersanyagigényük 50 százalékát már akkumulátorok újrahasznosításából fedezzék.

Neked ajánljuk
Hidrogénes konferencia lesz Zalaegerszegen Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam