2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót

Rengeteg időt és pénzt emésztenek fel a világ nagyvárosaiban rendszeresen kialakuló forgalmi dugók. A birminghami Aston Egyetem kutatói fotórealisztikus közlekedési szimulátort építettek, amellyel egy lámpavezérlő algoritmust képeztek ki rá, hogyan számláljon forgalmat, és ismerjen fel forgalmi és időjárási forgatókönyveket.

Az okosközlekedésilámpa-rendszerek jelenleg vezetékek segítségével érzékelik az elhaladó autókat, miközben egy program számol, majd reagál az adatokra. A kutatók által most megalkotott autonóm rendszer viszont már azelőtt „látja” majd a forgalmat, hogy a járművek elérnék a lámpákat, ami lehetővé teszi, hogy gyorsabban hozzon döntéseket, és jobban meg tudja jósolni a forgalom alakulását – írta a ZME Science online tudományos portál cikke alapján az origo.hu.

A teljesen autonóm, látásalapú közlekedésijelzőlámpa-vezérlőrendszer olyan helyzeteket is képes lesz megérteni, amelyekkel korábban még nem „találkozott”. Emellett meg lehet vele tanítani olyan szempontokat, mint például a mentőautók vagy buszok elsőbbsége.

A forgalmi dugók és torlódások rengeteg pénzbe és időbe kerülnek világszerte. Mára bebizonyosodott, hogy az egyre szélesebb utak nem jelentenek megoldást, az algoritmus azonban segíthet (A kép illusztráció) Fotó: shun idota fotója az Unsplash-en

A kutatók a rendszert egy valódi csomóponton tesztelték, és úgy tűnt, hogy gördülékenyebbé tette a forgalmat, annak ellenére is, hogy teljes egészében szimulációkból tanult. Mostantól reálisabb körülmények között fogják folytatni a vezérlőrendszer fejlesztését.

Az Aston Egyetemen zajló kutatáshoz kapcsolódó tanulmányt május elején egy nemzetközi konferencián mutatták be az Új-Zéland-i Aucklandben.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam