2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A földalatti és a fák találkozása a tervezőasztalon

A növényi szimbólumokkal megszelídített brutalizmus jegyében készültek el az M3 metró felújítása során a Semmelweis Klinikák metróállomás tervei. Őszintén felvállalt nyers szerkezetek, a Füvészkert világát idéző grafikák és az eredeti kialakításra emlékeztető sárga szín használata jellemzi az új arculatot.

Az állomás felszíni épülete polgári védelmi célokat is szolgáló betonépület, amely a brutalista építészet stílusjegyeit hordozza 

olvasható az M3 felújítását bemutató hivatalos honlapon.

A robosztus formát az új koncepció finomabb, játékosabb növényi motívumokkal lágyítja, gazdagítja.

A Semmelweis Klinikák metróállomás építészeti koncepciója Forrás: Metró Felújítási Projekt Igazgatóság/YouTube.com

A Semmelweis Klinikák megálló újragondolásáért felelős építész-tervező, Strak-Takács Orsolya a belvárosi megállók átalakulását végigkísérő videósorozat friss darabjában beszélt a metróállomás építészeti koncepciójáról, a feladat nehézségeiről és a kihívásokról.

Kiderül például, honnan merítette az építész az ihletet, miért döntött úgy, hogy Magyarországon szokatlan módon láthatók maradnak a lejtakna és az állomás bizonyos szerkezeti elemei, hogyan került az alkalmazott képzőművészet a föld alá, és milyen innovatív, újrahasznosított anyagot használtak a burkoláshoz.

A felújított Semmelweis Klinikák állomás az átadóünnepség napján, 2022. május 14-én Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az állomást 2022. május 14-én adták vissza az utazóközönségnek.

Az ezen a napon újranyitott három megújult metróállomás (Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) képei ide kattintva nézegethetők.

Neked ajánljuk
Külön lejátszási listája lett minden metróvonalnak a Spotifyon Bécsben A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: m3felujitas.hu
Vissza
Hírfolyam