2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég

A norvég Ulstein hajóépítő vállalat a tengeri utazás kibocsátásmentessé tétele érdekében dolgozik az innováción. A nukleáris meghajtású hajót Thornak keresztelték. Az elnevezés egyrészt a mennydörgés istenére, másrészt a tóriumra utal. A járművet ugyanis folyékony sóolvadékos tóriumreaktor hajtja majd.

Az Ulstein először két kutatóhajót gyárt le, de ezek a jövőben turistajáratként is üzemelhetnek majd.

Az 500 láb hosszú Thort egy tóriumreaktor látja majd el energiával. Képes lesz annyi áramot termelni, hogy azzal egy másik hajót is fel lehessen tölteni. A Sif nevű, egy aranyhajú istennőről elnevezett kísérőhajó segíti majd ugyanis a partra szállást ott, ahol nincs megfelelő kikötő az atommeghajtású jacht fogadására.

A Sifet szintén egy fejlesztés alatt álló technológiával, szilárdtest-akkumulátorokkal kívánják majd felszerelni.

A Thor és a Sif tervezett dizájnja Forrás: Ulstein Design & Solutions

A Thor minimális terheléssel lesz képes a környezetileg érzékeny területek felfedezésére, de a technológia akár a hajós utazások kiszolgálására is alkalmas lehet majd – fogalmazott az innovációról a CNN cikke alapján beszámoló napi.hu.

A Thort és kísérőhajóját, a Sifet tehát először olyan helyeken használnák kutatási célokra, mint az Antarktisz, az Északi-sarkkör, Grönland vagy a Galápagos-szigetek.

A Sif teljesen elektromos üzemmódban közlekedhet majd, a Thor pedig a töltőállomásaként üzemelhet – mondta el Øyvind Gjerde Kamsvåg, az Ulstein vezető tervezője a hajókról.

Thor – az Ulstein által tervezett folyékony sóolvadékos tóriumreaktorral hajtott hajó Forrás: ULSTEIN/YouTube.com

A folyékony sóolvadékos tóriumreaktort a hagyományos nukleáris blokkok biztonságosabb alternatívájaként emlegetik, mivel sokkal alacsonyabb nyomáson működik, és ha a mag túlmelegedne, a sókeverék automatikusan egy biztonsági tartályba kerül, ahol ártalmatlanul megszilárdul.

A reaktortípus modern változatai az Egyesült Államokban, Kínában, Kanadában és Dániában is fejlesztés alatt állnak.

A Thor úszó erőműként is szolgálhat majd fejlődő országokban vagy katasztrófák helyszínein Forrás: Ulstein Design & Solutions

2026-tól a nyugat-norvégiai fjordokba csak a zéró emissziós hajókat engedik majd be, oda jó eséllyel pályázhat majd belépési engedélyre a Thor és a Sif.

A Thor emellett úszó erőműként áramot juttathat majd fejlődő országokba vagy katasztrófa sújtotta területekre is.

A hajót drónokkal és helikopter-leszállóhelyekkel is fel fogják szerelni, ezek hasznosak keresési és mentési műveletek során.

Neked ajánljuk
Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam