2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja

Június 18-án, szombaton sikeresen teljesítette első próbarepülését az első Kínában fejlesztett és épített, pilóta nélkül repülő teherszállító drón – a TP500-as az ország első olyan nagy méretű teherszállító drónja, amely megfelel a kínai polgári repülési rendeletben foglalt szabályoknak.

A TP500-as első útjára a közép-kínai Hupej tartományban, Jingmen városánál került sor – számolt be róla a 444.hu hírportál a pekingi központú, állami fenntartású, angol nyelvű kínai hírcsatorna, a CGTN alapján.

Június 18-án, szombaton sikeresen teljesítette első próbarepülését az első Kínában fejlesztett és épített, pilóta nélkül repülő, nagy méretű teherszállító drón Forrás: 海客新闻/YouTube.com

Az Aviation Industry Corporation of China (AVIC) által fejlesztett és épített nagy teherbírású drón a gyártó közlése szerint a maximális, 500 kilogrammos rakományt 500 kilométeres távolságra képes elszállítani, a maximális hatótávja pedig 1800 kilométer – ismertette a CGTN híroldala.

A teherszállító első útja 27 percig tartott szombaton hajnali 6 óra 18 perc és 45 perc között, és a drón a gyártó szerint jól vette az akadályt.

Az Aviation Industry Corporation of China standja a szingapúri légi kiállításon a szingapúri Changi Kiállítási Központban, 2022. február 16-án Fotó: Lauryn Ishak/Bloomberg via Getty Images

A fuvarozás területén a világ egyre több pontján kísérleteznek önvezető járművekkel és pilóta nélküli repülőgépekkel, Dániában például nemrég két sziget kórházai között oldották meg orvosi drón segítségével az összeköttetést. 

A pilóta nélküli repülőgépet az MTI szerint május végén mutatták meg a sajtónak a Svendborgi Oktatókórház gyepén.

A dán egészségügy új drónja a Svendborgi Oktatókórház gyepén, Svendborgban 2022. május 30-án Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Tim Kildeborg Jensen

A gép feladata az, hogy biológiai mintákat, gyógyszert és egyéb orvosi felszerelést szállítson a Funen-szigeti (Fyn) kórház és az attól délre fekvő Aero (Ærø) szigete között.

A svájci RigiTech logisztikai vállalat légi eszközének hatótávja 100 kilométeres, és mindössze maximum 3 kilogrammos csomag elszállítására képes, de a célnak ezek a jellemzők pontosan megfelelnek. 

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam