2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról I.

A Kék Bolygó Podcast friss adásában Áder János köztársasági elnök a Balaton vízkormányzásáról, vízminőségéről, élővilágáról beszélgetett Szári Zsolt halászati mérnökkel, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztossal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: 1 farmer + 1 póló = 10 000 liter víz – 2. rész

Áder János államfő Mengyán Eszter újságíróval, szín- és stílustanácsadóval az előző adásban megkezdett beszélgetés folytatásaképp a túlfogyasztás elkerüléséről, a szükségtelen ruhaneműk megvásárlásának mellőzéséről, és a lassú divatban rejlő lehetőségekről beszélgetett.

Jövőműhely 

1 farmer + 1 póló = 10 000 liter víz

Elképesztő és szégyenteljes, ahogy a divatipar kizsákmányolja a természetet, tisztelet a kivételnek… De a tudatos fogyasztó sokat változtathat a helyzeten. Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában a divat és a fenntarthatóság kapcsolatáról beszélgetett Mengyán Eszter újságíróval, szín- és stílustanácsadóval.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: A világ detektívüvegen keresztül

Podcastjának 17. adásában Áder János köztársasági elnök a már 17 évesen az év ifjú természetfotósává választott, 2010-ben pedig a természetfotózás Oscar-díjának tartott év természetfotósa címmel kitűntetett Máté Bencével beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Be kéne csukni a hűtőajtót!

Hazánkban az elsők között került intézményes keretek közé az időjárás megfigyelése. Azonban itt az egyéni teljesítmény kevés: a klíma átalakulásával, de a jövő heti időjárással kapcsolatos tudásunk sem lehet teljes, ha az emberiség nem működik együtt a megfelelő mennyiségű és minőségű meteorológiai adat megszerzésében és megosztásában  – hangsúlyozza a Kék Bolygó Podcast friss adásában az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, dr. Radics Kornélia.

Jövőműhely 

Fenntartható Hungaricum

A Kék Bolygó podcast legújabb adásában Áder János a környezeti fenntarthatóság iskolai oktatásáról beszélgetett Matolcsy Miklóssal, a Fenntarthatósági Témaheteket szervező PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával.

Jövőműhely 

Az kevés, ha egy energiaforrás környezetbarát, megfizethetőnek is kell lennie

A klímasemleges energiáról és annak előállításáról szól Áder János podcastműsorának legújabb epizódja. A Kék Bolygóban az ország egyik legnagyobb energiatermelési vállalatának vezetőjével beszélgetett a köztársasági elnök.

Jövőműhely 

Nincs „ingyenebéd”!

„Amikor energiát használunk, azzal mindig lesz valamilyen probléma. Az egyetlen igazán fenntartható energia az energiahatékonyság – az az energia, amit soha nem kellett megtermelni és soha nem kellett felhasználni” – mutatott rá Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Nobel-békedíjjal elismert IPCC tagja, akivel podcastjában Áder János a teremtett világ védelméről beszélgetett.

Jövőműhely 

Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában

Két fiatal magyar gyógyszervegyész baktériumkoktélja megszabadíthatja a világot az egyszer használatos műanyag káros hatásaitól. Áder János podcastjának legújabb adásában a Poliloop alapítóival, Madaras Lizzel és Lévay Krisztinával beszélgetett.

Jövőműhely 

Katinka az uszodán kívül

Áder János podcastjának legújabb adásában Hosszú Katinkával beszélgetett. A tizennégyszeres Európa-, kilencszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnok úszót az államfő rendhagyó módon elsősorban nem a sport, hanem a környezettudatosság, a generációk felelőssége és a járvány kapcsán kérdezte. Mi kellene ahhoz, hogy egyszer valamennyien kint legyünk a vízből?

Jövőműhely 

Új elnök – new deal: mit hozhat az új amerikai klímapolitika?

Joe Bidennek, az USA új elnökének egyik fő célkitűzése a klímaváltozás elleni küzdelem. A Kék Bolygó podcast legújabb adásában Áder János Bartus Gábor környezetgazdásszal beszélgetett arról, hogy milyen intézkedésekre számíthatunk.

Jövőműhely 

„Oltást, de azonnal!” – a vakcina jelentőségét járja körül Áder János friss podcastja

Az elmúlt hetekben, hónapokban azt tapasztalhattuk, hogy Magyarországon a virológiához „is ért mindenki”. Áder János Szlávik János infektológus főorvossal veszi sorba mindazt, amit a Covid elleni vakcinákról és azok hatásairól tudni érdemes.

Jövőműhely 

Áder János podcastja a ráckevei olajkatasztrófával foglalkozott

A Kék Bolygó podcast idei első adásában az utóbbi évtizedek legsúlyosabb dunai szennyezése kapcsán kérdezte a köztársasági elnök Siklós Gabriellát, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét a pusztítás mértékéről és a kármentésről.

Jövőműhely 

Késői szüret – Áder János podcastjának ezúttal Bodó Judit tokaji és Dúzsi Tamás szekszárdi borász volt vendége

Áder János környezetről, vízről és klímáról szóló podcastjának új epizódjában – részben a karácsonyra is tekintettel – egy kicsit könnyebb témával foglalkozik. Beszélgetőtársaival azt járják körbe, hogy hogyan érinti a klímaváltozás a borászatot, a bortermelést. 

Jövőműhely 

Dilemma négy tételben

Áder János podcastjában ezúttal Kandrács Csabával, a Magyar Nemzeti Bank alelnökével beszélgetett az MNB pár héttel ezelőtti konferenciája kapcsán, amely a klímaváltozás gazdasági következményeit, ezek gazdasági döntésekre gyakorolt hatását és a Covid utáni gazdasági talpraállást járta körbe.

Jövőműhely 

Megtört a jég – A megújult tananyagokban kiemelt szerepet kapnak a digitális megoldások

A fenntarthatóság elképzelhetetlen a rendelkezésekre álló javak felelős, beosztó hasznosításának képessége nélkül – ennek megvalósulásához egyéni szinten a pénzügyi tudatosság fejlesztése is hozzátartozik. Ezért nagyon fontos, hogy a pénzügyi kultúra kialakítása beépüljön az oktatásba, amihez ma már színvonalas, digitális eszközök is a tanárok rendelkezésére állnak – derül ki Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke írásából.

Jövőműhely 

A hetedik csapás (2.)

Áder János podcastjának új epizódjában a Szlávik János infektológussal folytatott beszélgetés második felvonását hallgathatjuk meg az új vírusokról, amelyek fölforgatják a világunkat, és alapjaiban változtatják meg életünket.

Jövőműhely 

A hetedik csapás (1.) – Új epizóddal jelentkezett Áder János podcastja

A köztársasági elnök vendége ezúttal Szlávik János osztályvezető főorvos, infektológus volt, akivel a koronavírus mellett a Föld általános járványhelyzetéhez kapcsolódó problémákat is körüljárták.

Jövőműhely 

Elindult Áder János klímaügyi podcastja

Bár a koronavírus-járvány várhatóan még sokáig a legfontosabb kérdés marad az életünkben, sokunkat az is foglalkoztat, hogy mi lesz a járvány után. „Milyen válaszokat fogunk adni azokra a régi kérdésekre – klímaváltozás, körforgásos gazdaság megteremtése, vízválság, fenntartható életmód biztosítása, biológiai sokszínűség megőrzése –, amelyekkel már hosszú-hosszú évek óta foglalkozunk” – fogalmazott Áder János a Kék Bolygó podcast első adásában.

Jövőműhely 

Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János

Az egyes epizódok október 26-ától kéthetente lesznek elérhetők. A köztársasági elnök a beszélgetésekben környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit. Arról is szó lesz, hogy milyen válaszokat adunk a klímaváltozásra, a körforgásos gazdaság megteremtésére, a vízválságra vagy a fenntartható életmód biztosítására.