2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk

Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti terheléssel gyártható és üzemeltethető légi járműveket készítő magyar vállalkozást mutatott be a Kék Bolygó című podcast friss epizódjában.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Szennyvíztisztító kert

A jövő városaiban a növények tisztítják majd a szennyvizet: igazi botanikus kert lesz a hátsó udvarban. A „jóllakott bacik” ráadásul energiát is termelnek. Az Organica a világ 120 pontján működtet ilyen berendezést. Podcastjának friss adásában Áder János a cég egyik alapítójával, Bodnár Attilával beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Ételmentők

Hogyan lesz néhány éhes egyetemista a társadalmi felelősségvállalás példaképe? Egy magyar platform segítségével a vendéglős el tudja adni a felesleget, az egyetemista jóllakik, és nincs ételpazarlás. A Kék Bolygó Podcast friss adásában Áder János a Munch ételmentő vállalkozás társalapítójával beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Mitől boldogok a fák?

Szinte minden élelmiszer-hulladék komposztálható, biológiailag hasznos anyaggá alakítható – föld és giliszták nélkül. Egy környezettudatos jövőben kuka helyett ökorobot állhat a konyhánkban, és akár beszélgethet is velünk. Áder János podcastjának legújabb adásában a Compocity megálmodójával, Pancsa Emese fejlesztő formatervezővel beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz

A magyar vízipar múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgetett Áder János köztársasági elnök Horváth Bálinttal, a Pureco Kft. ügyvezető igazgatójával a Kék Bolygó című podcast friss adásában.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: 3 millió rés a pajzson

Illúzió, hogy az a 3 millió ember, aki nem oltatta be magát, elkerülheti a járványt – a Kék Bolygó Podcast friss adásában Áder János dr. Merkely Béla professzorral a negyedik hullámról, az oltások hatékonyságáról, az antitestek szerepéről és a koronavírus jövőjéről beszélgetett.

Jövőműhely 

Nyár végi visszaemlékezés – a Kék Bolygó Podcast friss adása az eddigi legemlékezetesebb beszélgetéseket eleveníti fel

Az interneten elérhető műsorban elsőként az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) magyar tagjával, Ürge-Vorsatz Diánával készült beszélgetés legfontosabb gondolatait idézték fel.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról II.

Áder János a Kék Bolygó Podcast legújabb adásában folytatta beszélgetését Szári Zsolt halászati mérnökkel, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztossal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával. A szó a jelen sikerei után a jövő kihívásai felé terelődött.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról I.

A Kék Bolygó Podcast friss adásában Áder János köztársasági elnök a Balaton vízkormányzásáról, vízminőségéről, élővilágáról beszélgetett Szári Zsolt halászati mérnökkel, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztossal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: 1 farmer + 1 póló = 10 000 liter víz – 2. rész

Áder János államfő Mengyán Eszter újságíróval, szín- és stílustanácsadóval az előző adásban megkezdett beszélgetés folytatásaképp a túlfogyasztás elkerüléséről, a szükségtelen ruhaneműk megvásárlásának mellőzéséről, és a lassú divatban rejlő lehetőségekről beszélgetett.

Jövőműhely 

1 farmer + 1 póló = 10 000 liter víz

Elképesztő és szégyenteljes, ahogy a divatipar kizsákmányolja a természetet, tisztelet a kivételnek… De a tudatos fogyasztó sokat változtathat a helyzeten. Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában a divat és a fenntarthatóság kapcsolatáról beszélgetett Mengyán Eszter újságíróval, szín- és stílustanácsadóval.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: A világ detektívüvegen keresztül

Podcastjának 17. adásában Áder János köztársasági elnök a már 17 évesen az év ifjú természetfotósává választott, 2010-ben pedig a természetfotózás Oscar-díjának tartott év természetfotósa címmel kitűntetett Máté Bencével beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Be kéne csukni a hűtőajtót!

Hazánkban az elsők között került intézményes keretek közé az időjárás megfigyelése. Azonban itt az egyéni teljesítmény kevés: a klíma átalakulásával, de a jövő heti időjárással kapcsolatos tudásunk sem lehet teljes, ha az emberiség nem működik együtt a megfelelő mennyiségű és minőségű meteorológiai adat megszerzésében és megosztásában  – hangsúlyozza a Kék Bolygó Podcast friss adásában az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, dr. Radics Kornélia.

Jövőműhely 

Fenntartható Hungaricum

A Kék Bolygó podcast legújabb adásában Áder János a környezeti fenntarthatóság iskolai oktatásáról beszélgetett Matolcsy Miklóssal, a Fenntarthatósági Témaheteket szervező PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával.

Jövőműhely 

Az kevés, ha egy energiaforrás környezetbarát, megfizethetőnek is kell lennie

A klímasemleges energiáról és annak előállításáról szól Áder János podcastműsorának legújabb epizódja. A Kék Bolygóban az ország egyik legnagyobb energiatermelési vállalatának vezetőjével beszélgetett a köztársasági elnök.

Jövőműhely 

Nincs „ingyenebéd”!

„Amikor energiát használunk, azzal mindig lesz valamilyen probléma. Az egyetlen igazán fenntartható energia az energiahatékonyság – az az energia, amit soha nem kellett megtermelni és soha nem kellett felhasználni” – mutatott rá Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Nobel-békedíjjal elismert IPCC tagja, akivel podcastjában Áder János a teremtett világ védelméről beszélgetett.

Jövőműhely 

Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában

Két fiatal magyar gyógyszervegyész baktériumkoktélja megszabadíthatja a világot az egyszer használatos műanyag káros hatásaitól. Áder János podcastjának legújabb adásában a Poliloop alapítóival, Madaras Lizzel és Lévay Krisztinával beszélgetett.

Jövőműhely 

Katinka az uszodán kívül

Áder János podcastjának legújabb adásában Hosszú Katinkával beszélgetett. A tizennégyszeres Európa-, kilencszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnok úszót az államfő rendhagyó módon elsősorban nem a sport, hanem a környezettudatosság, a generációk felelőssége és a járvány kapcsán kérdezte. Mi kellene ahhoz, hogy egyszer valamennyien kint legyünk a vízből?

Jövőműhely 

Új elnök – new deal: mit hozhat az új amerikai klímapolitika?

Joe Bidennek, az USA új elnökének egyik fő célkitűzése a klímaváltozás elleni küzdelem. A Kék Bolygó podcast legújabb adásában Áder János Bartus Gábor környezetgazdásszal beszélgetett arról, hogy milyen intézkedésekre számíthatunk.

Jövőműhely 

„Oltást, de azonnal!” – a vakcina jelentőségét járja körül Áder János friss podcastja

Az elmúlt hetekben, hónapokban azt tapasztalhattuk, hogy Magyarországon a virológiához „is ért mindenki”. Áder János Szlávik János infektológus főorvossal veszi sorba mindazt, amit a Covid elleni vakcinákról és azok hatásairól tudni érdemes.