2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Jövőműhely 

Nincs „ingyenebéd”!

„Amikor energiát használunk, azzal mindig lesz valamilyen probléma. Az egyetlen igazán fenntartható energia az energiahatékonyság – az az energia, amit soha nem kellett megtermelni és soha nem kellett felhasználni” – mutatott rá Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Nobel-békedíjjal elismert IPCC tagja, akivel podcastjában Áder János a teremtett világ védelméről beszélgetett.

Jövőműhely 

Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában

Két fiatal magyar gyógyszervegyész baktériumkoktélja megszabadíthatja a világot az egyszer használatos műanyag káros hatásaitól. Áder János podcastjának legújabb adásában a Poliloop alapítóival, Madaras Lizzel és Lévay Krisztinával beszélgetett.

Jövőműhely 

Katinka az uszodán kívül

Áder János podcastjának legújabb adásában Hosszú Katinkával beszélgetett. A tizennégyszeres Európa-, kilencszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnok úszót az államfő rendhagyó módon elsősorban nem a sport, hanem a környezettudatosság, a generációk felelőssége és a járvány kapcsán kérdezte. Mi kellene ahhoz, hogy egyszer valamennyien kint legyünk a vízből?

Jövőműhely 

Új elnök – new deal: mit hozhat az új amerikai klímapolitika?

Joe Bidennek, az USA új elnökének egyik fő célkitűzése a klímaváltozás elleni küzdelem. A Kék Bolygó podcast legújabb adásában Áder János Bartus Gábor környezetgazdásszal beszélgetett arról, hogy milyen intézkedésekre számíthatunk.

Jövőműhely 

„Oltást, de azonnal!” – a vakcina jelentőségét járja körül Áder János friss podcastja

Az elmúlt hetekben, hónapokban azt tapasztalhattuk, hogy Magyarországon a virológiához „is ért mindenki”. Áder János Szlávik János infektológus főorvossal veszi sorba mindazt, amit a Covid elleni vakcinákról és azok hatásairól tudni érdemes.

Jövőműhely 

Áder János podcastja a ráckevei olajkatasztrófával foglalkozott

A Kék Bolygó podcast idei első adásában az utóbbi évtizedek legsúlyosabb dunai szennyezése kapcsán kérdezte a köztársasági elnök Siklós Gabriellát, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét a pusztítás mértékéről és a kármentésről.

Jövőműhely 

Késői szüret – Áder János podcastjának ezúttal Bodó Judit tokaji és Dúzsi Tamás szekszárdi borász volt vendége

Áder János környezetről, vízről és klímáról szóló podcastjának új epizódjában – részben a karácsonyra is tekintettel – egy kicsit könnyebb témával foglalkozik. Beszélgetőtársaival azt járják körbe, hogy hogyan érinti a klímaváltozás a borászatot, a bortermelést. 

Jövőműhely 

Dilemma négy tételben

Áder János podcastjában ezúttal Kandrács Csabával, a Magyar Nemzeti Bank alelnökével beszélgetett az MNB pár héttel ezelőtti konferenciája kapcsán, amely a klímaváltozás gazdasági következményeit, ezek gazdasági döntésekre gyakorolt hatását és a Covid utáni gazdasági talpraállást járta körbe.

Jövőműhely 

Megtört a jég – A megújult tananyagokban kiemelt szerepet kapnak a digitális megoldások

A fenntarthatóság elképzelhetetlen a rendelkezésekre álló javak felelős, beosztó hasznosításának képessége nélkül – ennek megvalósulásához egyéni szinten a pénzügyi tudatosság fejlesztése is hozzátartozik. Ezért nagyon fontos, hogy a pénzügyi kultúra kialakítása beépüljön az oktatásba, amihez ma már színvonalas, digitális eszközök is a tanárok rendelkezésére állnak – derül ki Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke írásából.

Jövőműhely 

A hetedik csapás (2.)

Áder János podcastjának új epizódjában a Szlávik János infektológussal folytatott beszélgetés második felvonását hallgathatjuk meg az új vírusokról, amelyek fölforgatják a világunkat, és alapjaiban változtatják meg életünket.

Jövőműhely 

A hetedik csapás (1.) – Új epizóddal jelentkezett Áder János podcastja

A köztársasági elnök vendége ezúttal Szlávik János osztályvezető főorvos, infektológus volt, akivel a koronavírus mellett a Föld általános járványhelyzetéhez kapcsolódó problémákat is körüljárták.

Jövőműhely 

Elindult Áder János klímaügyi podcastja

Bár a koronavírus-járvány várhatóan még sokáig a legfontosabb kérdés marad az életünkben, sokunkat az is foglalkoztat, hogy mi lesz a járvány után. „Milyen válaszokat fogunk adni azokra a régi kérdésekre – klímaváltozás, körforgásos gazdaság megteremtése, vízválság, fenntartható életmód biztosítása, biológiai sokszínűség megőrzése –, amelyekkel már hosszú-hosszú évek óta foglalkozunk” – fogalmazott Áder János a Kék Bolygó podcast első adásában.

Jövőműhely 

Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János

Az egyes epizódok október 26-ától kéthetente lesznek elérhetők. A köztársasági elnök a beszélgetésekben környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit. Arról is szó lesz, hogy milyen válaszokat adunk a klímaváltozásra, a körforgásos gazdaság megteremtésére, a vízválságra vagy a fenntartható életmód biztosítására. 

Jövőműhely 

A koronavírus-válság tanulságai a fenntartható fejlődés szemszögéből – Kőrösi Csaba összefoglaló tanulmánya

A Covid–19-világjárvány próbára teszi valamennyi társadalmat és gazdaságot. Gyakran halljuk, hogy hasonló súlyosságú járványveszéllyel egy évszázada, s hasonló gazdasági recesszióval kb. 90 éve nem nézett szembe a világ. A válság előtt elkezdett, de még meg nem oldott nagy kérdéseink, beleértve a fenntartható fejlődés természeti, társadalmi, gazdasági, finanszírozási és technológiai problémáit, itt maradnak, s továbbra is nekünk kell megoldást találnunk rájuk – integrált, rendszerszerű megközelítéssel.

Jövőműhely 

Miért és hogyan soha-vissza-nem-térő lehetőség a világgazdaság fenntarthatóbbá tételére a koronakrízis

Ürge-Vorsatz Diána meglátásai a koronavírus-járványból adódó rövid és hosszú távú prioritásokról a gazdaságélénkítés, a védekezés, valamint a fenntarthatósági törekvések keresztmetszetében.

Jövőműhely 

Teszteltük a tudásalapú politikát – és sikeresnek bizonyult!

Ifj. dr. Zlinszky Jánosnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezetjogi és Versenyjogi Tanszék vezetőjének gondolatai a pandémia és annak várható következményei kapcsán. 

Jövőműhely 

Néhány gondolat a koronavírus-járványnak a fenntartható fejlődési fordulatra gyakorolt hatásairól

Dr. Pálvölgyi Tamás egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszék vezetőjének gondolatai a pandémia és a fenntarthatóság kapcsán; különös tekintettel a természetierőforrás-gazdálkodásra és az éghajlatváltozásra.

Jövőműhely 

„Alapvetően meg fog az összes rendszerünk változni”

Prof. dr. Szöllősi-Nagy András akadémikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára osztja meg velünk gondolatait a koronavírus-járvány tanulságairól.

Jövőműhely 

A Covid–19-világjárvány hatása a fenntartható fejlődésre – különös tekintettel a népegészségügyi szempontokra

Dr. Páldy Annának, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szaktanácsadójának gondolatai a koronavírus-járványról, valamint annak következményeiről, különös tekintettel az egészségügyi vonatkozásokra. 

Jövőműhely 

Koronavírus-járvány és fenntarthatósági fordulat: időhorizontok és intézmények

Gyura Gábor közgazdász, a zöldpénzügyek és a klímakockázatok szakértőjének válaszai az Elnöki Hivatal által feltett kérdések kapcsán arról, milyen hatást gyakorol a koronavírus-járvány a fenntarthatóságra.