2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész)

Kütyü vagy okoseszköz? Tudatosan használjuk, vagy függünk tőle? Személyre szabjuk, vagy személytelenre szabnak bennünket általa? Ezernyi a kérdés a 21. század információs mókuskerekében… Áder János Pál Feri atyával igyekszik megfejteni a szellemi környezetszennyezés hátterét.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Pálferi meg a huncutkodó énünk (1. rész)

Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember már 2012-ben nyári tábort szervezett a teremtett világ megóvásáért viselt felelősségünkről. Akkor még kevesen foglalkoztak klímaszorongással, a tudományos világ szándékos vakságával vagy éppen a sokszor lusta emberi lélek „huncutkodásaival”. Áder János podcastjának friss adásában Pál Feri atyával beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Biodiverzitás – a Föld természeti tőkéje

Hogyan függ össze a 6. kihalási hullám a pusztuló méhekkel és a levert fecskefészkekkel? Hogyan beszélgetnek a fák, és miért van szükségük a növényeknek túlélési stratégiára? A biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából Áder János Czippán Katalinnal, fenntarthatóságot szolgáló oktatási és kommunikációs szakértővel beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra

A víz három drámája és annak társadalmi következményei, illetve mit tehet ma egy tinédzser a fenntartható jövő érdekében? Rendhagyó podcast egy rendhagyó tanóráról: a Kék Bolygó hétfőn közzétett epizódjában Áder Jánosnak a révkomáromi Selye János Gimnáziumban tartott tanórája szerkesztett változata hangzott el.

Jövőműhely 

Mi lesz veled Fertő tó?

A Fertő tavi beruházásról beszélgetett Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában Kárpáti Bélával, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával. Áder János a beszélgetés elején annak tisztázását kérte vendégétől, hogy a projekt megvalósítása valóban a környezeti, természetvédelmi érdekek súlyos sérelmével jár-e.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Mi lesz veled, Velencei-tó?

A Velencei-tavat átlag százévente a kiszáradás veszélye fenyegette, szinte teljesen eltűnt a víz a medréből – mint ahogy ez a közelmúltban is megtörtént. Mi az oka ennek a riasztó jelenségnek? Van-e megoldás? Az államfő  podcastjának legújabb adásában Reich Gyula vízépítő mérnökkel, a Vízügyi Tudományos Tanács titkárával, a Velencei-tóról készített tanulmány szerkesztőjével beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Csepp a (műanyag)tengerben

Világszerte másodpercenként húszezer PET-palackot gyártanak. Ennek jelentős része a folyókon keresztül a tengerekben, óceánokban végzi. Áder János podcastjának friss adásában Hankó Gergellyel, a PET Kupa egyik szervezőjével a tiszai „tranzitútról”, a közös feladatokról és az ukrajnai háború egy eddig keveset említett, újabb tragédiájáról beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Félsivatag az ország közepén

Az éghajlatváltozás hazánkat is szárazabbá és melegebbé teszi, ami – különösen a Homokhátság esetében – szélsőséges vízállapotok kialakulásához vezet. Hogyan menthető meg a Duna–Tisza köze? Milyen megoldásokkal lehet megállítani az elsivatagosodást? A Kék Bolygó podcast Láng Istvánnal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjével keresi a válaszokat.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Befektetések a jövőbe

A sikeres üzleti megoldások hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, ugyanakkor a fenntarthatósági irányelvek figyelembevétele nélkül napjainkban már nem lehet sikereket elérni. Podcastjának friss adásában Áder János Csepreghy Nándorral, a Kék Bolygó Alapítvány igazgatójával a zöld vállalkozásfejlesztésről beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Planet 2021 – a mérleg

Áder János köztársasági elnök podcastjának legfrissebb adásában Joó István kormánybiztossal a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó gazdasági hasznáról beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Januári visszaemlékezés II.

Áder János köztársasági elnök podcastjának friss adása újabb öt olyan, korábban már ismertetett, a Planet Budapest 2021 rendezvényen bemutatott magyar innovációt elevenít fel, amelyek korunk környezeti kihívásaira kínálnak megoldást.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Januári visszaemlékezés I.

Az új esztendő elején Áder János podcastja két epizód erejéig is visszatekint a 2021-es évre, felidézve a Planet 2021 kapcsán készített beszélgetések legemlékezetesebb gondolatait.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Borbás Marcsival a konyhaablakból…

Beszélgetés a humusz csodájáról, a permakultúrás gazdálkodásról, a hungarikumnak számító főzelékről, no és a császárhús „felhabzó” bőréről. A Kék Bolygó Podcast friss adása éhgyomorra nem javallott, de a magyar kulinária rajongóinak kötelező!

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Hosszú távon a drágább az olcsóbb

A jövő fenntartható városában minimális lesz a közlekedés környezeti lábnyoma. Ennek érdekében az áruszállítás és a hulladékgazdálkodás károsanyag-kibocsátását is csökkenteni kell, mint ahogy ezt Debrecen városa tette, ahol a magyar fejlesztésű elektromos kukásautó szállítja a szemetet. Podcastja friss adásában Áder János a kukásautót megalkotó Electromega Kft. tulajdonosával, Kőszegi Dániellel beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: A tisztaság házhoz jön

Autómosás kényelmesen, fenntartható módon, megfizethetően: egy fiatal startup, a Cleango 130 liter víz helyett néhány decivel és nanotechnikával lemossa az autót ott és akkor, amikor a megrendelő óhajtja. A Kék Bolygó podcast friss adásában Áder János Kaczur Áronnal, a cég alapítójával beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Vízőrzők

A modern agrárgazdálkodás és a klímaváltozás együttesen tönkretette a termőföld vízmegtartó képességét. Megoldást kínál egy magyar találmány, amely javítja a talaj vízháztartását, minőségét, termőképességét. Podcastjának friss adásában Áder János a „Vízőr” egyik feltalálójával, Vattay Antallal beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Kukoricatányér, kukoricapohár…

Hogyan lesz a kukoricából gyógyszer, tészta vagy tányér? Hogyan kell mindezt előteremteni fenntartható módon, a természet kizsigerelése nélkül? Áder János podcastjának friss adásában Vaszkó Gáborral, a Civita családi vállalkozás cégvezetőjével beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk

Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti terheléssel gyártható és üzemeltethető légi járműveket készítő magyar vállalkozást mutatott be a Kék Bolygó című podcast friss epizódjában.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Szennyvíztisztító kert

A jövő városaiban a növények tisztítják majd a szennyvizet: igazi botanikus kert lesz a hátsó udvarban. A „jóllakott bacik” ráadásul energiát is termelnek. Az Organica a világ 120 pontján működtet ilyen berendezést. Podcastjának friss adásában Áder János a cég egyik alapítójával, Bodnár Attilával beszélgetett.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Ételmentők

Hogyan lesz néhány éhes egyetemista a társadalmi felelősségvállalás példaképe? Egy magyar platform segítségével a vendéglős el tudja adni a felesleget, az egyetemista jóllakik, és nincs ételpazarlás. A Kék Bolygó Podcast friss adásában Áder János a Munch ételmentő vállalkozás társalapítójával beszélgetett.