2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Jövőműhely 

Dr. Farkas István Tamás és Éger Ákos: Mit változtassunk a koronavírus-járvány után a fenntarthatóság érdekében?

Az emberiség jelenlegi életmódja fenntarthatatlan. Társadalmunk és gazdaságunk ellentmondásainak nem okozója a koronavírus-járvány, ezek súlyosságára azonban rámutatott. A járvány hatására egyre többen ébrednek rá, hogy a fenntarthatósághoz átfogó változásokra van szükség az egyének szemléletében, illetve a társadalom és gazdaság szabályrendszerében.

Jövőműhely 

Dr. Csath Magdolna közgazdász a járvány utáni világról

Jövőműhely című rovatunkban ezúttal dr. Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszora mondja el gondolatait arról, miben változik a világ a járvány után. 

Jövőműhely 

Oktatás és fenntartható fejlődés: a tantermen kívüli digitális munkarend tanulságai

A járványhelyzet nemcsak a tudomány lehetőségeire hívta fel a figyelmet, hanem megmutatta a társadalmi összefogás erejét is. Érdemes lenne ennek tapasztalatait is felhasználni az oktatási fejlesztésében – írja tanulmányában Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára.

Jövőműhely 

Fenntarthatóság járvány idején

Egy fenntartható társadalom nem arról ismerszik meg, hogy nincsenek benne válságok, hanem arról, hogy gyorsabban, kevesebb veszteséggel képes a kilábalásra – véli Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára a Köztársasági Elnöki Hivatal körkérdésére adott válaszában.

Jövőműhely 

Bart István: Lehet-e fenntarthatóbb a világ a Covid után?

Számos történész kutatja, hogy a nagy járványok (a római kor nagy járványai, a nagy pestis, a 19. századi kolerajárványok vagy az 1918-as influenza) milyen hatással voltak az akkori társadalmakra. A hatások változatosak, de az egyértelmű, hogy jelentősek, a járványok utáni világ nem olyan, mint előtte volt.

Jövőműhely 

James Atkins: A keresztény-konzervatív Magyarország a Covid után

A különböző nemzeteknek el kell gondolkodniuk azon, mit kell másképp csinálni a Covid után. Az országok vezetőinek megvan a hatalmuk arra – kinek több, kinek kevesebb –, hogy befolyásolják a fejlődés irányait. Remélhetőleg a hatalmon lévők kellő intelligenciával aknázzák ki a tanulságokban rejlő lehetőségeket a társadalmi jó előmozdítása érdekében, és figyelembe veszik rendszereink törékenységét, amire a Covid-krízis rávilágított.

Jövőműhely 

Aszódi Attila: A COVID–19-járvány tanulságai és egyes fenntarthatósági vonatkozásai

Az élet a Földön egészen biztosan megváltozott a COVID–19-járvánnyal. A hatások nemcsak rövid, hanem közép- és talán hosszú távon is érzékelhetőek lesznek, globálisan. A járvány hatására a gazdaság olyan sokknak lett kitéve, amit a szabályozástechnikában ugrásfüggvénynek nevezünk: bizonyos paraméterek gyakorlatilag nulla idő alatt vettek fel a korábbiaktól teljesen eltérő értéket, ami komoly tranziens folyamatokat indított be.

Jövőműhely 

Bepillantás a műhelybe

A COVID–19-világjárvány próbára teszi valamennyi társadalmat és gazdaságot. Gyakran halljuk, hogy hasonló súlyosságú járványveszéllyel egy évszázada, s hasonló gazdasági recesszióval kb. 90 éve nem nézett szembe a világ.