2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Jövőműhely 

A klímaváltozás volt a vezető téma a Petőfi Rádió reggeli műsorában

Áder János köztársasági elnök volt a Talpra magyar kedd reggeli adásának vendége, ahol kifejtette gondolatait a környezetvédelemről, illetve a jövőben várható környezeti problémákról. A köztársasági elnök hétfőn elindította podcast műsorát Kék bolygó címmel, melyről most érdekes információkat osztott meg.

hirado.hu
Jövőműhely 

Elindult Áder János klímaügyi podcastja

Bár a koronavírus-járvány várhatóan még sokáig a legfontosabb kérdés marad az életünkben, sokunkat az is foglalkoztat, hogy mi lesz a járvány után. „Milyen válaszokat fogunk adni azokra a régi kérdésekre – klímaváltozás, körforgásos gazdaság megteremtése, vízválság, fenntartható életmód biztosítása, biológiai sokszínűség megőrzése –, amelyekkel már hosszú-hosszú évek óta foglalkozunk” – fogalmazott Áder János a Kék Bolygó podcast első adásában.

Jövőműhely 

Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János

Az egyes epizódok október 26-ától kéthetente lesznek elérhetők. A köztársasági elnök a beszélgetésekben környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit. Arról is szó lesz, hogy milyen válaszokat adunk a klímaváltozásra, a körforgásos gazdaság megteremtésére, a vízválságra vagy a fenntartható életmód biztosítására. 

Jövőműhely 

A koronavírus-válság tanulságai a fenntartható fejlődés szemszögéből – Kőrösi Csaba összefoglaló tanulmánya

A Covid–19-világjárvány próbára teszi valamennyi társadalmat és gazdaságot. Gyakran halljuk, hogy hasonló súlyosságú járványveszéllyel egy évszázada, s hasonló gazdasági recesszióval kb. 90 éve nem nézett szembe a világ. A válság előtt elkezdett, de még meg nem oldott nagy kérdéseink, beleértve a fenntartható fejlődés természeti, társadalmi, gazdasági, finanszírozási és technológiai problémáit, itt maradnak, s továbbra is nekünk kell megoldást találnunk rájuk – integrált, rendszerszerű megközelítéssel.

Jövőműhely 

Miért és hogyan soha-vissza-nem-térő lehetőség a világgazdaság fenntarthatóbbá tételére a koronakrízis

Ürge-Vorsatz Diána meglátásai a koronavírus-járványból adódó rövid és hosszú távú prioritásokról a gazdaságélénkítés, a védekezés, valamint a fenntarthatósági törekvések keresztmetszetében.

Jövőműhely 

Teszteltük a tudásalapú politikát – és sikeresnek bizonyult!

Ifj. dr. Zlinszky Jánosnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezetjogi és Versenyjogi Tanszék vezetőjének gondolatai a pandémia és annak várható következményei kapcsán. 

Jövőműhely 

Néhány gondolat a koronavírus-járványnak a fenntartható fejlődési fordulatra gyakorolt hatásairól

Dr. Pálvölgyi Tamás egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszék vezetőjének gondolatai a pandémia és a fenntarthatóság kapcsán; különös tekintettel a természetierőforrás-gazdálkodásra és az éghajlatváltozásra.

Jövőműhely 

„Alapvetően meg fog az összes rendszerünk változni”

Prof. dr. Szöllősi-Nagy András akadémikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára osztja meg velünk gondolatait a koronavírus-járvány tanulságairól.

Jövőműhely 

A Covid–19-világjárvány hatása a fenntartható fejlődésre – különös tekintettel a népegészségügyi szempontokra

Dr. Páldy Annának, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szaktanácsadójának gondolatai a koronavírus-járványról, valamint annak következményeiről, különös tekintettel az egészségügyi vonatkozásokra. 

Jövőműhely 

Koronavírus-járvány és fenntarthatósági fordulat: időhorizontok és intézmények

Gyura Gábor közgazdász, a zöldpénzügyek és a klímakockázatok szakértőjének válaszai az Elnöki Hivatal által feltett kérdések kapcsán arról, milyen hatást gyakorol a koronavírus-járvány a fenntarthatóságra. 

Jövőműhely 

Milyen lesz a világ a járvány után?

Dr. Huszár András írása a Jövőműhelynek arról, milyen változásokat kellene hoznia gondolkodásunkban, gazdaságunkban a koronavírus-járványnak. 

Jövőműhely 

A járvány tanulságai, a fenntarthatósági fordulat esélyei

Dr. Hetesi Zsolt fizikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem víztudományi kara docensének gondolatai a koronavírus nyomán fellépő válsághelyzetről. 

Jövőműhely 

Az emberiség tevékenysége a fennmaradás határait feszegeti

Feiler József, a European Climate Foundation Dél-Kelet-Európáért és Magyarországért felelős vezető szakértőjének gondolatai többek között arról, milyen következtetéseket vonhatunk le a pandémia nyomán keletkezett válsághelyzetből a fenntartható fejlődés érdekében. 

Jövőműhely 

Dr. Farkas István Tamás és Éger Ákos: Mit változtassunk a koronavírus-járvány után a fenntarthatóság érdekében?

Az emberiség jelenlegi életmódja fenntarthatatlan. Társadalmunk és gazdaságunk ellentmondásainak nem okozója a koronavírus-járvány, ezek súlyosságára azonban rámutatott. A járvány hatására egyre többen ébrednek rá, hogy a fenntarthatósághoz átfogó változásokra van szükség az egyének szemléletében, illetve a társadalom és gazdaság szabályrendszerében.

Jövőműhely 

Dr. Csath Magdolna közgazdász a járvány utáni világról

Jövőműhely című rovatunkban ezúttal dr. Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszora mondja el gondolatait arról, miben változik a világ a járvány után. 

Jövőműhely 

Oktatás és fenntartható fejlődés: a tantermen kívüli digitális munkarend tanulságai

A járványhelyzet nemcsak a tudomány lehetőségeire hívta fel a figyelmet, hanem megmutatta a társadalmi összefogás erejét is. Érdemes lenne ennek tapasztalatait is felhasználni az oktatási fejlesztésében – írja tanulmányában Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára.

Jövőműhely 

Fenntarthatóság járvány idején

Egy fenntartható társadalom nem arról ismerszik meg, hogy nincsenek benne válságok, hanem arról, hogy gyorsabban, kevesebb veszteséggel képes a kilábalásra – véli Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára a Köztársasági Elnöki Hivatal körkérdésére adott válaszában.

Jövőműhely 

Bart István: Lehet-e fenntarthatóbb a világ a Covid után?

Számos történész kutatja, hogy a nagy járványok (a római kor nagy járványai, a nagy pestis, a 19. századi kolerajárványok vagy az 1918-as influenza) milyen hatással voltak az akkori társadalmakra. A hatások változatosak, de az egyértelmű, hogy jelentősek, a járványok utáni világ nem olyan, mint előtte volt.

Jövőműhely 

James Atkins: A keresztény-konzervatív Magyarország a Covid után

A különböző nemzeteknek el kell gondolkodniuk azon, mit kell másképp csinálni a Covid után. Az országok vezetőinek megvan a hatalmuk arra – kinek több, kinek kevesebb –, hogy befolyásolják a fejlődés irányait. Remélhetőleg a hatalmon lévők kellő intelligenciával aknázzák ki a tanulságokban rejlő lehetőségeket a társadalmi jó előmozdítása érdekében, és figyelembe veszik rendszereink törékenységét, amire a Covid-krízis rávilágított.

Jövőműhely 

Aszódi Attila: A COVID–19-járvány tanulságai és egyes fenntarthatósági vonatkozásai

Az élet a Földön egészen biztosan megváltozott a COVID–19-járvánnyal. A hatások nemcsak rövid, hanem közép- és talán hosszú távon is érzékelhetőek lesznek, globálisan. A járvány hatására a gazdaság olyan sokknak lett kitéve, amit a szabályozástechnikában ugrásfüggvénynek nevezünk: bizonyos paraméterek gyakorlatilag nulla idő alatt vettek fel a korábbiaktól teljesen eltérő értéket, ami komoly tranziens folyamatokat indított be.