2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bepillantás a műhelybe

A COVID–19-világjárvány próbára teszi valamennyi társadalmat és gazdaságot. Gyakran halljuk, hogy hasonló súlyosságú járványveszéllyel egy évszázada, s hasonló gazdasági recesszióval kb. 90 éve nem nézett szembe a világ.

Kőrösi Csaba Fotó: Echo TV

A válság, bármilyen súlyos terhet rójon is a különböző országokra – köztük ránk –, egyszer véget ér. A válság előtt elkezdett, de még meg nem oldott nagy kérdéseink, beleértve a fenntartható fejlődés természeti, társadalmi, gazdasági, finanszírozási és technológiai problémáit, itt maradnak, s továbbra is nekünk kell megoldást találnunk rájuk – integrált, rendszerszerű megközelítéssel.

„A járvány elmúltával a világ más lesz.” E gyakran hallható megállapítás során a véleményalkotók ritkán térnek ki arra, hogy miben lehet más a válság utáni világ.

Áder János köztársasági elnök úr kezdeményezésére 17 magyarországi tudós, kutató, illetve a kérdésben kiemelkedő jártassággal rendelkező vezető felkérést kapott, hogy (elsősorban, de nem kizárólagosan) a szakterületükre vonatkoztatva, Magyarországról és szélesebb kitekintéssel, a fenntarthatóság szemszögéből nézve, fejtsék ki a gondolataikat az alábbi kérdésekről:

  • Miben kell különböznie a világjárvány és az általa okozott gazdasági válság utáni működési rendünknek, azaz milyen tanulságokat kell levonnunk a fenntartható fejlődés érdekében?
  • Mik azok a legfontosabb változások, amelyek már rövid távon érvényre jutnak?
  • Mik azok a legfontosabb változások, amelyek több időt igényelnek, de elkerülhetetlenek?
  • Mik azok a tények, trendek, problémák, amelyeket a járvány tanulságait levonva, Magyarország fenntartható fejlődési pályára állása érdekében külön kiemelne?

A gondolatok megszülettek, s a válaszok megérkeztek. A szerzők jóváhagyását bírva, az Élő Bolygónk honlap (a szerzők nevének ábécésorrendje szerint) közreadja a gondolatokat. Az elemzések a szerzők nézeteit tükrözik, amelyeket az Élő Bolygónk tisztelettel fogadott anélkül, hogy az írásokban jól láthatóan eltérő nézőpontok között állást kívánna foglalni. Alkotó folyamatról van szó, amelynek során tanulságos lehet a gyakran nem egyszerű kérdéseket több megközelítéssel értelmezni.

Kőrösi Csaba 
Igazgató, Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: 1 farmer + 1 póló = 10 000 liter víz – 2. rész Összefogott a karitatív szervezetekkel a Regőczi Alapítvány Mennyit nyerhet vele a Tesla, ha mindenki használhatja a Superchargereket? A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam