2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult Áder János klímaügyi podcastja

Bár a koronavírus-járvány várhatóan még sokáig a legfontosabb kérdés marad az életünkben, sokunkat az is foglalkoztat, hogy mi lesz a járvány után. „Milyen válaszokat fogunk adni azokra a régi kérdésekre – klímaváltozás, körforgásos gazdaság megteremtése, vízválság, fenntartható életmód biztosítása, biológiai sokszínűség megőrzése –, amelyekkel már hosszú-hosszú évek óta foglalkozunk” – fogalmazott Áder János a Kék Bolygó podcast első adásában.

A kéthetente jelentkező podcast első epizódjában Kína, a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, illetve Hszi Csin-ping elnök 2060-ra vállalt karbonsemlegessége volt a téma.

Áder János megítélése szerint a párizsi klímaegyezmény óta eltelt öt év legfontosabb fejleményéről van szó. Hiszen 2015-ben a napjaink legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító ország még csak arra tett ígéretet, hogy az általuk a légkörbe juttatott üvegházgáz mennyisége 2030 körül tetőzik majd. 

„Mi történt 2015-höz képest? Lehet hogy Kína előbb felismerte, mint más országok, a gazdasági tevékenységének negatív, káros környezeti, társadalmi hatásait? Lehet, hogy rájött arra, hogy az a fejlődés, amit Kína eddig, az elmúlt évtizedekben produkált, olyan környezeti terheléssel – a levegő elszennyezésével, a földek elszennyezésével, a vizek elszennyezésével – járt, ami a továbbiakban fenntarthatatlan?”

A lehetséges válaszokról a köztársasági elnök Bartus Gábor környezetgazdásszal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatójával, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkárával beszélgetett.

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Kék Bolygó Podcast: Ételmentők Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam