2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dilemma négy tételben

Áder János podcastjában ezúttal Kandrács Csabával, a Magyar Nemzeti Bank alelnökével beszélgetett az MNB pár héttel ezelőtti konferenciája kapcsán, amely a klímaváltozás gazdasági következményeit, ezek gazdasági döntésekre gyakorolt hatását és a Covid utáni gazdasági talpraállást járta körbe.

Korunkat négy meghatározó, egymással is összefüggő dilemma uralja, amelyek megoldásához a termelés minden szintjén részt vevőktől változásra lenne szükség – idézi fel a beszélgetés felvezetőjében Áder János.

  • Egyre több ember él a Földön, ugyanakkor egyre kevesebb a jó minőségű víz, ami az emberi fogyasztás, a mezőgazdaság és az ipari termelés szempontjából –már ma, és a jövőben még inkább – problémákat okoz. A talaj minősége is romlik, miközben egyre több embert kell élelmiszerrel ellátni.
  • A termelésünk során nem vesszük figyelembe annak környezeti tényezőit, a levegő, a víz, a talaj tevékenységünk hatására bekövetkező minőségromlását.
  • Kialakítottunk egy dobd el kultúrát: termeld ki, gyártsd le, rövid ideig használd, majd dobd el. Ezt a ciklust ráadásul a nagyobb gazdasági növekedés érdekében igyekszünk minél jobban felgyorsítani.
  • Több erőforrást használunk fel évről évre, mint amennyit a természet pótolni tud: a gazdaságunk ebben a formában fenntarthatatlan.

A fogyasztási, termelési szokásainkat meg kell változtatnunk: ez technológiaváltást, a magánéletre vonatkozó szemléletváltást és finanszírozási szemléletváltást is jelent. De miként vélekedtek minderről az MNB konferenciáján részt vevők, és mit gondol a megoldásokról Kandrács Csaba, az intézmény egyik alelnöke?

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: 3 millió rés a pajzson Nyár végi visszaemlékezés – a Kék Bolygó Podcast friss adása az eddigi legemlékezetesebb beszélgetéseket eleveníti fel Félmillió forintot adományozott a Covid-árváknak Varga Judit Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam