2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában

Két fiatal magyar gyógyszervegyész baktériumkoktélja megszabadíthatja a világot az egyszer használatos műanyag káros hatásaitól. Áder János podcastjának legújabb adásában a Poliloop alapítóival, Madaras Lizzel és Lévay Krisztinával beszélgetett.

Az évente előállított és felhasznált műanyagok mennyisége az elmúlt 50 évben a hússzorosára nőtt. Másodpercenként 20 ezer db PET-palackot értékesítenek a világon. Egy ilyen palackot 5 másodperc legyártani, átlagosan 5 percig használjuk, de a lebomlási ideje körülbelül 500 év – idézte fel a probléma súlyosságával kapcsolatban Áder János.

Az elmúlt 50 évben sokan, sokféle módon igyekeztek választ találni a természetes vizek élővilágát próbára tevő problémára. A BME gyógyszervegyészmérnök-képzésén megismerkedő, majd közös vállalkozásba kezdő kutatópáros megoldásának különlegessége abban rejlik, hogy az eddig ismert eljárások számos buktatóját kiküszöböli.

Baktériumkoktéljuk segítségével az olajalapú műanyagok széles körét képesek nagyobb költség és beruházás, előválogatás, kémiai kezelés és tisztítás nélkül újrahasznosítani.

A folyamat végén létrejövő biomassza bónuszként a mezőgazdaságban, talajjavításra használható, ami a baktériumok anyagcseréjéhez kapcsolódó, minimális szén-dioxid-kibocsátást is ellensúlyozza. A Kék Bolygó friss adásában kiderül, mi fordította Madaras Liz és Lévay Krisztina érdeklődését a műanyagok felé, hogyan született meg az ötlet, milyen kihívásokkal szembesültek a kutatás során, és hol tartanak jelenleg a megoldás széles körű alkalmazása felé vezető úton.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam