2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs „ingyenebéd”!

„Amikor energiát használunk, azzal mindig lesz valamilyen probléma. Az egyetlen igazán fenntartható energia az energiahatékonyság – az az energia, amit soha nem kellett megtermelni és soha nem kellett felhasználni” – mutatott rá Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Nobel-békedíjjal elismert IPCC tagja, akivel podcastjában Áder János a teremtett világ védelméről beszélgetett.

A klímaváltozás sajátossága, hogy egy rendkívül komplex probléma. Az éghajlat átalakulásához kapcsolódó folyamatok leírása és megértése, a jövőben várható forgatókönyvek felvázolása vagy a megelőzésükhöz szükséges intézkedések azonosítása rendkívül sokrétű, számos tudományterület szakértőinek és döntéshozóinak együttműködését igényli. Erre a hatalmas munkára jött létre az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete.

De hogyan működik a történelem sorsát formáló jelentéseket kiadó testület? Mit jelentett a stabil klíma az emberiség fejlődése szempontjából? És ha volt már másmilyen klíma a földön, miért baj, hogy újra változik? 

A Kék Bolygó podcast legújabb adásából mindezt megtudathatjuk, ahogy azt is, hogy miért vezetett a gerinces fajok összetételének felborulása a járványok kockázatának növekedéséhez, és miért kell az energiatermelésünkben is a sokféleséget szem előtt tartanunk. 

Kiderül, mi történt a föld éghajlatával az elmúlt kétszáz évben, mi vár ránk, ha ezen az úton megyünk tovább, és az is, hogy mit tehetünk a káros hatások elkerülésére egyénként, a közösségünk tagjaként vagy egy állam polgáraként.

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Biodiverzitás – a Föld természeti tőkéje Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Minden, amit tudni akartál a metrófelújításról Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam