2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható Hungaricum

A Kék Bolygó podcast legújabb adásában Áder János a környezeti fenntarthatóság iskolai oktatásáról beszélgetett Matolcsy Miklóssal, a Fenntarthatósági Témaheteket szervező PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával.

Az államfő emlékeztetett: a közoktatásban három témahetet is tartanak, a fenntarthatóság, a digitalizáció, valamint a pénzügy és vállalkozás területén, ezek célja, hogy a fiatalokat felkészítse az előttük álló kihívásokra. A fenntarthatósági témahét az ENSZ fenntartható fejlődési célok népszerűsítését szolgáló kezdeményezéséből ered – mondta Áder János.

A témahetet Matolcsy Miklós cselekvő programnak nevezte, amelyben a diákok aktivitására helyezik a hangsúlyt.

Ezt erősíti meg az a 11 ezer tanuló által kitöltött kutatásuk is, mely egyértelműen azt mutatja, hogy a diákok fogékonyak a fenntarthatóság témái iránt.

Az államfő kiemelte: az év elején elkészült egy hét fejezetből álló, Zöld Föld című tankönyv, amely olvasmányos formában mutat be fenntarthatósági kérdéseket 9–10. osztályosoknak. Matolcsy Miklós hozzátette, hogy készül már a 11–12. osztályosoknak szóló tankönyv is, valamint célként fogalmazták meg, hogy az általuk oktatott ismeretek az érettségi vizsgán választható tantárgyként is megjelenjenek.

A program – amelynek bevezetésről már 200 iskola döntött – a könyvek mellett kerettantervet, munkafüzetet, pedagógiai módszertani kézikönyvet, valamint 30 órás akkreditált pedagógusképzést is tartalmaz. A beszélgetésből a PontVelem Nonprofit Kft. hulladékgyűjtő programját is megismerhetjük, amelyben a diákok a jutalompontokhoz kapcsolódó „online bank” révén kipróbálhatják magukat a megtakarítások kezelésében, és megtapasztalhatják a takarékoskodás, a vásárlás és az adakozás örömét is.

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: 3 millió rés a pajzson Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Az élelmiszerhulladék segíthet elhozni a fenntarthatóbb sebkötözők korát
Tovább a forrásra: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam