2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható Hungaricum

A Kék Bolygó podcast legújabb adásában Áder János a környezeti fenntarthatóság iskolai oktatásáról beszélgetett Matolcsy Miklóssal, a Fenntarthatósági Témaheteket szervező PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával.

Az államfő emlékeztetett: a közoktatásban három témahetet is tartanak, a fenntarthatóság, a digitalizáció, valamint a pénzügy és vállalkozás területén, ezek célja, hogy a fiatalokat felkészítse az előttük álló kihívásokra. A fenntarthatósági témahét az ENSZ fenntartható fejlődési célok népszerűsítését szolgáló kezdeményezéséből ered – mondta Áder János.

A témahetet Matolcsy Miklós cselekvő programnak nevezte, amelyben a diákok aktivitására helyezik a hangsúlyt.

Ezt erősíti meg az a 11 ezer tanuló által kitöltött kutatásuk is, mely egyértelműen azt mutatja, hogy a diákok fogékonyak a fenntarthatóság témái iránt.

Az államfő kiemelte: az év elején elkészült egy hét fejezetből álló, Zöld Föld című tankönyv, amely olvasmányos formában mutat be fenntarthatósági kérdéseket 9–10. osztályosoknak. Matolcsy Miklós hozzátette, hogy készül már a 11–12. osztályosoknak szóló tankönyv is, valamint célként fogalmazták meg, hogy az általuk oktatott ismeretek az érettségi vizsgán választható tantárgyként is megjelenjenek.

A program – amelynek bevezetésről már 200 iskola döntött – a könyvek mellett kerettantervet, munkafüzetet, pedagógiai módszertani kézikönyvet, valamint 30 órás akkreditált pedagógusképzést is tartalmaz. A beszélgetésből a PontVelem Nonprofit Kft. hulladékgyűjtő programját is megismerhetjük, amelyben a diákok a jutalompontokhoz kapcsolódó „online bank” révén kipróbálhatják magukat a megtakarítások kezelésében, és megtapasztalhatják a takarékoskodás, a vásárlás és az adakozás örömét is.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam