2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Be kéne csukni a hűtőajtót!

Hazánkban az elsők között került intézményes keretek közé az időjárás megfigyelése. Azonban itt az egyéni teljesítmény kevés: a klíma átalakulásával, de a jövő heti időjárással kapcsolatos tudásunk sem lehet teljes, ha az emberiség nem működik együtt a megfelelő mennyiségű és minőségű meteorológiai adat megszerzésében és megosztásában  – hangsúlyozza a Kék Bolygó Podcast friss adásában az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, dr. Radics Kornélia.

151 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Meteorológiai Szolgálat. Az ekkoriban a légkörbe juttatott szén-dioxid nagyjából mára kerül vissza a természet körforgásába. Az elmúlt másfél évszázadban folyamatosan, egyre nagyobb mennyiségben kibocsátott üvegházgáz jelentős szerepet játszik a klíma átalakulásában, amely hazánk időjárását is felforgatta – a podcastból megtudhatjuk, mennyire és hogyan.

Áder János köztársasági elnök és a meteorológus-csillagász kutató beszélgetéséből az is kiderül, miért hatalmas kihívás a klímával kapcsolatos előrejelzések megfogalmazása, és hogy hogyan válhat az olvadó permafroszt és a melegedő világóceán a klímaváltozást elszabadító ketyegő bombává.

Hogyan függ össze a hazánkban tapasztalt hűvös május a szibériai hőségrekordokkal? Mi a különbség a globális felmelegedés és a klímaváltozás között? És mi köze van a sarki örvénynek a hűtőajtóhoz?

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam