2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Be kéne csukni a hűtőajtót!

Hazánkban az elsők között került intézményes keretek közé az időjárás megfigyelése. Azonban itt az egyéni teljesítmény kevés: a klíma átalakulásával, de a jövő heti időjárással kapcsolatos tudásunk sem lehet teljes, ha az emberiség nem működik együtt a megfelelő mennyiségű és minőségű meteorológiai adat megszerzésében és megosztásában  – hangsúlyozza a Kék Bolygó Podcast friss adásában az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, dr. Radics Kornélia.

151 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Meteorológiai Szolgálat. Az ekkoriban a légkörbe juttatott szén-dioxid nagyjából mára kerül vissza a természet körforgásába. Az elmúlt másfél évszázadban folyamatosan, egyre nagyobb mennyiségben kibocsátott üvegházgáz jelentős szerepet játszik a klíma átalakulásában, amely hazánk időjárását is felforgatta – a podcastból megtudhatjuk, mennyire és hogyan.

Áder János köztársasági elnök és a meteorológus-csillagász kutató beszélgetéséből az is kiderül, miért hatalmas kihívás a klímával kapcsolatos előrejelzések megfogalmazása, és hogy hogyan válhat az olvadó permafroszt és a melegedő világóceán a klímaváltozást elszabadító ketyegő bombává.

Hogyan függ össze a hazánkban tapasztalt hűvös május a szibériai hőségrekordokkal? Mi a különbség a globális felmelegedés és a klímaváltozás között? És mi köze van a sarki örvénynek a hűtőajtóhoz?

Neked ajánljuk
Több mint egy fokkal melegebb volt az idei nyár hazánkban az átlagosnál Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Van 10 perced? – Ismerkedj meg 10 meglepően apró elektromos autóval Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam