2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: A világ detektívüvegen keresztül

Podcastjának 17. adásában Áder János köztársasági elnök a már 17 évesen az év ifjú természetfotósává választott, 2010-ben pedig a természetfotózás Oscar-díjának tartott év természetfotósa címmel kitűntetett Máté Bencével beszélgetett.

Mint az adásból kiderül, Máté Bence célja a fotózással kezdetben lakóhelye élővilágának felfedezése volt, később pedig az, hogy bejárhassa a világot, és lássa, más vidékeken milyen természeti értékek vannak.

A természetfotós számára a természet bonyolult rendszere egy csodavilág, amelynek feltérképezése kikapcsolódás is, kiszakadás az urbanizált világból.

Fotó: Máté Bence

A beszélgetésből megismerhetjük Máté Bence Costa Rica-i, afrikai, oroszországi, norvégiai élményeit, és azt a különleges világot, amelyet a közel tízhektáros tanyáján végzett élőhely-rekonstrukcióval hozott létre, illetve az általa kidolgozott különleges madármegfigyelési módszert, amely egy detektívüveg segítségével az állatok megzavarása nélkül nyit ablakot a kíváncsi emberi tekintet előtt.

Az élővilág felfedezésének örömei mellett a beszélgetésben Máté Bence és Áder János a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek súlyos témáit is érinti: kiderül, miért problémásak a monokultúrák, miért van emberként a többi fajnál nagyobb felelősségünk, de arra is fény derül, mik is lesznek azok a madárszínházak.

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) Kék Bolygó Podcast: Pálferi meg a huncutkodó énünk (1. rész) A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam