2021. augusztus 1., Boglárka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

1 farmer + 1 póló = 10 000 liter víz

Elképesztő és szégyenteljes, ahogy a divatipar kizsákmányolja a természetet, tisztelet a kivételnek… De a tudatos fogyasztó sokat változtathat a helyzeten. Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában a divat és a fenntarthatóság kapcsolatáról beszélgetett Mengyán Eszter újságíróval, szín- és stílustanácsadóval.

Az államfő a beszélgetés kezdetén arra hívta fel a figyelmet, hogy egy farmernadrág előállításához csaknem 8000 liter vízre van szükség, egy pamutpóló készítéséhez pedig 2720 literre. Azt is kiszámolták, hogy egy átlagos napi öltözet – alsónemű, nadrág, póló, cipő – „vízlábnyoma” mintegy 20 ezer litert tesz ki.

2015-ben a világ textilipara mintegy 79 milliárd köbméter vizet fogyasztott ruházati termékek gyártásához, ami 43 Balatonnak, vagy a Nílus éves vízhozamának felel meg.

Emellett az előállításhoz sok vegyszert és festéket használnak fel, amelyek jelentős része, különösen a fejlődő országokban, tisztítatlanul kerül vissza a folyókba, tavakba – hangsúlyozza a köztársasági elnök: ma a globális vízszennyezés 20 százalékáért felel a textilipar.

Mengyán Eszter a beszélgetésben elmondta: nagy hatással volt rá a The true cost (A valódi ár) című dokumentumfilm, amely a 2013-as bangladesi ruhagyár összeomlásáról szól, ahol különböző nagy nyugati divatmárkák termékeit készítették. Az ipari balesetben 1100 munkás meghalt, további csaknem 2500 pedig megsérült.

A Kék Bolygó Podcast friss adásából megtudhatjuk, melyik ország a legnagyobb divatfogyasztó, milyen korosztály a leginkább fogékony az olcsó tömegtermékek csábítására, hogyan tehetnének a változásért az influencerek és a döntéshozók, de az is kiderül, hogy tudatos vásárlókként mit tehetünk a boltban, a gardróbunkban és a fürdőszobában az öltözködésünk által okozott károk mérsékléséért.

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: 1 farmer + 1 póló = 10 000 liter víz – 2. rész Kék Bolygó Podcast: Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról I. A divatos ruháknál nem kötelező kiegészítő a kontinenseken átívelő szállítás, a szennyezés és a kizsigerelt munkaerő sem Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam