2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

1 farmer + 1 póló = 10 000 liter víz

Elképesztő és szégyenteljes, ahogy a divatipar kizsákmányolja a természetet, tisztelet a kivételnek… De a tudatos fogyasztó sokat változtathat a helyzeten. Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában a divat és a fenntarthatóság kapcsolatáról beszélgetett Mengyán Eszter újságíróval, szín- és stílustanácsadóval.

Az államfő a beszélgetés kezdetén arra hívta fel a figyelmet, hogy egy farmernadrág előállításához csaknem 8000 liter vízre van szükség, egy pamutpóló készítéséhez pedig 2720 literre. Azt is kiszámolták, hogy egy átlagos napi öltözet – alsónemű, nadrág, póló, cipő – „vízlábnyoma” mintegy 20 ezer litert tesz ki.

2015-ben a világ textilipara mintegy 79 milliárd köbméter vizet fogyasztott ruházati termékek gyártásához, ami 43 Balatonnak, vagy a Nílus éves vízhozamának felel meg.

Emellett az előállításhoz sok vegyszert és festéket használnak fel, amelyek jelentős része, különösen a fejlődő országokban, tisztítatlanul kerül vissza a folyókba, tavakba – hangsúlyozza a köztársasági elnök: ma a globális vízszennyezés 20 százalékáért felel a textilipar.

Mengyán Eszter a beszélgetésben elmondta: nagy hatással volt rá a The true cost (A valódi ár) című dokumentumfilm, amely a 2013-as bangladesi ruhagyár összeomlásáról szól, ahol különböző nagy nyugati divatmárkák termékeit készítették. Az ipari balesetben 1100 munkás meghalt, további csaknem 2500 pedig megsérült.

A Kék Bolygó Podcast friss adásából megtudhatjuk, melyik ország a legnagyobb divatfogyasztó, milyen korosztály a leginkább fogékony az olcsó tömegtermékek csábítására, hogyan tehetnének a változásért az influencerek és a döntéshozók, de az is kiderül, hogy tudatos vásárlókként mit tehetünk a boltban, a gardróbunkban és a fürdőszobában az öltözködésünk által okozott károk mérsékléséért.

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Pálferi meg a huncutkodó énünk (1. rész) Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam