2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról I.

A Kék Bolygó Podcast friss adásában Áder János köztársasági elnök a Balaton vízkormányzásáról, vízminőségéről, élővilágáról beszélgetett Szári Zsolt halászati mérnökkel, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztossal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával.

A felvétel ezúttal nem stúdióban, hanem a Balaton partján, a fonyódi kikötőben készült.
Áder János a beszélgetést a tó kiváló vízminőségének méltatásával indította. Szári Zsolt ezt megerősítve elmondta: az utóbbi évtizedekben jelentős tisztuláson ment át a tó, különösen a keleti medencében.

A Balatont mindig jellemezte ez a kettősség: a nyugati medencében többször volt zavaros a víz, míg a keletiben tisztább.

A köztársasági elnök kitért arra, hogy az utóbbi években többször szóba került a vízkormányzás ügye, a Balaton vízszintjének szabályozása. Rossz vízkormányzás esetén a déli part egy része sivataggá is válhat – hívta fel a figyelmet az államfő, aki szerint előnyösebb lehet magasabban tartani a tó vízszintjét.

A beszélgetésből a vízkormányzás kihívásai mellett képet kaphatunk az algavirágzás támasztotta nehézségekről, az orvhorgászokkal, illetve a busák terjedése ellen folytatott harcokról és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. működéséről is.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam