2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról II.

Áder János a Kék Bolygó Podcast legújabb adásában folytatta beszélgetését Szári Zsolt halászati mérnökkel, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztossal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával. A szó a jelen sikerei után a jövő kihívásai felé terelődött.

A Szúnyog-szigeti beszélgetés első részében a Balaton vízkormányzásáról, vízminőségéről, az algavirágzás támasztotta nehézségekről, az orvhorgászokkal, illetve a busák terjedése ellen folytatott harcokról és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. működéséről is beszélgetett a köztársasági elnök és a miniszteri biztos. 

A Balatonról folyó eszmecsere második részében, az előzőekhez kapcsolódva Áder János kiemelte, a balatoni halak ismét visszakerülhetnek a fogyasztók asztalaira annak köszönhetően, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. idéntől újra öt tógazdaságban, több mint ezer hektáros vízfelületen gazdálkodhat.

A halgazdálkodási társaság ugyanis a Balatonéval azonos vízminőségben tud olyan kedvelt fajokat nevelni, mint például a ponty, a csuka, a harcsa vagy a fogas 

– fejtette ki az államfő.

A 2013-ban készült képen halászok csónakból merülőhálóval gyérítik a Balaton busaállományát Balatonudvari közelében Fotó: MTI Fotó/Varga György

Szári Zsolt megerősítette: a jelenleg rendelkezésre álló területen könnyedén tudják pótolni a Balaton halállományát, a felesleggel pedig ki tudnak lépni a piacra. A balatoni hal egy hónapja megkapta az Európai Uniótól az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termék minősítést – fűzte hozzá.

A miniszteri biztos azt is elmondta,

mára világviszonylatban is elismerően nyilatkoznak a Balaton pontyállományáról, eredményesek voltak a nagy halak védelmére hozott intézkedések.

Áder János megállapította, jó úton halad annak a célkitűzésnek a megvalósítása, hogy a Balaton Európa egyik legkedveltebb horgászvizévé váljon.

A beszélgetés később a jövő kihívásai felé terelődött, ezáltal a hallgatók képet alkothatnak a már most, vagy a következő 30-40 évben jelentkező, megoldandó problémákról.

Neked ajánljuk
Nyár végi visszaemlékezés – a Kék Bolygó Podcast friss adása az eddigi legemlékezetesebb beszélgetéseket eleveníti fel Kék Bolygó Podcast: 3 millió rés a pajzson Félmillió forintot adományozott a Covid-árváknak Varga Judit Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Tovább a forrásra: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam