2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Szennyvíztisztító kert

A jövő városaiban a növények tisztítják majd a szennyvizet: igazi botanikus kert lesz a hátsó udvarban. A „jóllakott bacik” ráadásul energiát is termelnek. Az Organica a világ 120 pontján működtet ilyen berendezést. Podcastjának friss adásában Áder János a cég egyik alapítójával, Bodnár Attilával beszélgetett.

A hagyományos szennyvíztisztítás azon alapul, hogy mikroorganizmusokkal „etetik ki” a szennyvízből az oldott szerves anyagokat – mutatott rá a beszélgetésben az MTI szerint Bodnár Attila.

A cég újítása, hogy a tisztításban a hagyományosan alkalmazott mikroorganizmusok mellett magasabb rendű élőlények és növények is részt vesznek, így a víz visszaforgatása úgymond botanikus kertben történik.

Bodnár szerint ez a megoldás hatékonyabb, kisebb helyigényű, kevesebb energiafelhasználású, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, mint a hagyományos. Nem büdös, ezért akár a város közepén is üzemelhet, és árban is versenyképes – hangsúlyozta a vállalkozás alapítója.

Az adásból megtudhatjuk, a világ mely országaiban sikerült meghonosítani az ötletet, hogyan növelhető az emberek bizalma a megtisztított szennyvíz iránt, illetve hogy miért vannak veszélyben India vízkészletei.

A köztársasági elnök felhívta a hallgatók figyelmét, hogy az érdeklődők november végén, december elején a fenntarthatósági expón találkozhatnak az Organica munkatársaival a Hungexpón, és megismerhetik terméküket.

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Hosszú távon a drágább az olcsóbb Kék Bolygó Podcast: Vízőrzők Pasaréten a Covid-árvákért szólt a zene Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam