2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Kukoricatányér, kukoricapohár…

Hogyan lesz a kukoricából gyógyszer, tészta vagy tányér? Hogyan kell mindezt előteremteni fenntartható módon, a természet kizsigerelése nélkül? Áder János podcastjának friss adásában Vaszkó Gáborral, a Civita családi vállalkozás cégvezetőjével beszélgetett.

Vaszkó Gábor bemutatta a három évtizede a szülei által egy Debrecen környéki faluban, családi vállalkozásként alapított céget, amely kukoricatermesztéssel és -feldolgozással foglalkozik Európa egyik legjobb kukoricatermesztő vidékén.

A klímaváltozás hatására Európa nagy részén már nem lehet toxinmentesen kukoricát előállítani, Magyarországon még igen – mutatott rá a beszélgetés során Vaszkó Gábor. A vállalkozás az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére a kukorica feldolgozása során keletkező melléktermékeket használja.

A fejlesztés eredményeként a malomipari melléktermékeket homogenizálják, és abból ehető, kifejezetten ízletes poharat, tányért készítenek, amely, ha nem fogyasztják el, hetek alatt elbomlik.

Áder János elmondta: ez a termék is megismerhető lesz a november végén kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó rendezvényén.

Az adásból azt is megtudhatjuk, hogyan lehetséges fenntarthatóan, generációkon átívelően gazdálkodni, hogyan előzhető meg a termőföld kizsigerelése, de arra is választ kapunk, mi a közös a természet és a körkörös gazdálkodás működésében.

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Pálferi meg a huncutkodó énünk (1. rész) Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam