2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Hosszú távon a drágább az olcsóbb

A jövő fenntartható városában minimális lesz a közlekedés környezeti lábnyoma. Ennek érdekében az áruszállítás és a hulladékgazdálkodás károsanyag-kibocsátását is csökkenteni kell, mint ahogy ezt Debrecen városa tette, ahol a magyar fejlesztésű elektromos kukásautó szállítja a szemetet. Podcastja friss adásában Áder János a kukásautót megalkotó Electromega Kft. tulajdonosával, Kőszegi Dániellel beszélgetett.

Áder János az adásban hangsúlyozta: csökkenteni kell a közlekedés környezeti lábnyomát. Az Európai Unióban és Magyarországon is csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt 25-30 évben, ugyanakkor a közlekedés kibocsátása mind az unióban, mind Magyarországon jelentősen nőtt.

Áder János köztársasági elnök Kőszegi Dániellel beszélgetve rámutatott: a jövő az elektromos autóké.

„Ha komolyan vesszük a 2050-es klímasemlegességi célt, akkor a közlekedés kibocsátását, környezeti lábnyomát jelentősen csökkenteni kell; ezért alapvetően fontos, hogy nemcsak a személyautók, hanem a teherszállításban, fuvarozásban részt vevő járművek esetében is az elektromos meghajtás minél hamarabb általános legyen”

– hangsúlyozta Áder János. Kőszegi Dániel a társaság fejlesztését ismertetve elmondta: az elektromos meghajtású kukásautó használatakor nincs károsanyag-kibocsátás – a jármű egy teljes műszakot végig tud dolgozni egy töltéssel.

A beszélgetésből megtudhatjuk, milyen költségekkel jár a jármű üzemeltetése, kiderül, hogy a kukásautók mellett milyen járművek gyártására összpontosít a debreceni cég, és képet kapunk az elektromos közlekedés járulékos előnyeiről is.

Az Electromega Kft. elektromos meghajtású hulladékgyűjtő és tömörítő kukásautója 2017-ben
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) Kék Bolygó Podcast: Pálferi meg a huncutkodó énünk (1. rész) A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam