2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Borbás Marcsival a konyhaablakból…

Beszélgetés a humusz csodájáról, a permakultúrás gazdálkodásról, a hungarikumnak számító főzelékről, no és a császárhús „felhabzó” bőréről. A Kék Bolygó Podcast friss adása éhgyomorra nem javallott, de a magyar kulinária rajongóinak kötelező!

A Madarasról származó szerkesztő-műsorvezető már korábbi műsoraiban is foglalkozott a vidéki Magyarországgal, a tíz éve indult Gasztroangyal című magazinban pedig egységes képet kíván adni egy-egy térségről a gasztronómia mellett a tájak, épületek és értékes emberek bemutatásával.

A gasztronómiában benne vannak a hagyományok, az őseink által több száz év alatt felhalmozott tudás 

– erősítette meg Áder János. Borbás Marcsi hangsúlyozta: azért is kell visszaszoktatni az embereket a tradíciókra, mert őseink nem véletlenül gazdálkodtak és táplálkoztak úgy, ahogy azt tették.

Fotó: MTI Fotó: Marjai János

Példaként említette, hogy az Őrségben egy régi heti étrendben egyszer volt csak húsétel, illetve azt is, hogy míg a 19. század elején egy Kárpát-medencei ember 7-800 különféle növényi eredetű táplálékot fogyasztott, ma étkezésünk 80 százalékát a krumpli, a rizs, a búza és a kukorica teszi ki.

A beszélgetésben terítékre kerül a zöldségek kalória- és tápanyagtartalma, a hazai termények és a friss hozzávalók használatának előnyei, a fenntartható mezőgazdaság és a talajvédelem rejtelmei, de belekóstolhatunk a háztáji zöldség és gyümölcstermesztés rejtelmeibe is.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam